Poreska “češlja” HES Vrbas

Objavljeno: 28. 1. 2016 u 10:12h

Sektor za kontrolu i istrage Poreske uprave RS vrši provjere u preduzeću “HES Vrbas” Banjaluka zbog sumnji da je u isknjiženih 8,2 miliona maraka obaveza ove firme bilo neizmirenih poreza i doprinosa.

Naime, kako pišu “Nezavisne novine” ova firma koja je trebalo da gradi dvije hidroelektrane na Vrbasu i to nije učinila, te sada od Republike Srpske traži odštetu od 46 miliona maraka na ime ulaganja i izgubljene dobiti, tokom trajanja postupka za utvrđivanje uslova za pokretanje stečaja u aprilu prošle godine isknjižila je taj iznos obaveza.

To je potvrdio i nalaz vještaka Živka Vojvodića, koji je u svom izvještaju naveo da su sredstva isknjižena na ime nematerijalnih ulaganja za dobijanje koncesije i obaveza po osnovu neisplaćenih naknada za članove Upravnog i Nadzornog odbora preduzeća, te savjetnike direktora.

Međutim, istraga treba da utvrdi da li je među tim obavezama bilo i obaveza prema državi.

Goran Marić, advokat “Hidroelektrana na Vrbasu”, koje su umješač u postupku, rekao je da je ova aktivnost Poreske uprave apsurdna i da se ova institucija ponaša kontradiktorno.

“Ne znam zašto sada sprovode te provjere. Šta ako utvrde da ima obaveza prema državi, šta ćemo onda”, zapitao se je Marić.

On je dodao da Poreska uprava, Područni centar Banjaluka, nije izjavila žalbu na rješenje Okružnog privrednog suda u Banjaluci od 29. decembra prošle godine o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka u “HES Vrbasu”.

“Žalba nije uložena iako je punomoćnik Poreske uprave na raspravi 9. decembra prošle godine izjavio da je tek 8. decembra dobio nalaz vještaka Živka Vojvodića iz kojeg proizlazi da je odmah po pokretanju stečajnog postupka došlo do isknjižavanja obaveza ‘HES Vrbasa’ u iznosu od 8,2 miliona KM”, rekao je Marić.

On ističe da nije poznat razlog nepodnošenja žalbe Poreske uprave, jer je praksa i obaveza državnih organa da izjavljuju pravne lijekove, te da o osnovanosti prvostepene odluke odluči viši sud ili organ.

Kazao je i da Poreska uprava, PC Banjaluka, ne bi imala nikakve štete od podnošenja žalbe, a da bi rezultat podnesene žalbe mogla biti odluka Višeg privrednog suda u Banjaluci da usvoji žalbu, što bi svakako bilo u korist Poreske uprave i Vlade RS.

“Međutim, ne podnošenjem žalbe Poreska uprava se odrekla bilo kakve šanse da se rješenje o odbijanju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka izmijeni u korist Poreske uprave”, kazao je Marić.

Naglasio je da član 45. Zakona o koncesijama propisuje da ugovor o koncesiji prestaje otvaranjem stečaja. Dakle, da je izjavljena žalba Poreske uprave i ako bi bila usvojena, te nakon toga otvoren stečajni postupak, “HES Vrbas” ne bi imao pravni osnov za potraživanja iznosa od 46 miliona KM od RS.

Iz Poreske uprave RS su potvrdili da sprovode postupak provjere informacija do kojih se došlo u toku vođenja prethodnog postupka za utvrđivanje uslova za otvaranje stečajnog postupka u “HES Vrbasu”.

Ističu da iz dokumentacije koju je “HES Vrbas” u dosadašnjem toku provjere stavio na uvid nisu utvrdili da je bilo isplata za članove Upravnog i Nadzornog odbora, savjetnike direktora, te tako nisu utvrdili dodatne obaveze po osnovu poreza i doprinosa, ali da se postupak provjere nastavlja. Pored toga, iz Poreske uprave RS, PC Banjaluka, kažu da nisu uložili žalbu na rješenje Okružnog privrednog suda o obustavi postupka za otvaranje stečaja jer je “HES Vrbas” izmirio svoje poreske obaveze, te Poreska uprava RS više nije imala potraživanja prema ovom poreskom obvezniku. Naime, stečaj nije otvoren jer je “HES Vrbas” izmirio oko 40.000 maraka tada utvrđenih obaveza prema Poreskoj upravi RS. Međutim, advokat Marić tvrdi da nije poznato iz kojih izvora je to učinjeno, što je konstatovao i vještak Vojvodić u svom nalazu.

Ipak, na ovo rješenje suda umješač u postupku “HE na Vrbasu” Mrkonjić Grad je 8. januara ove godine uložio žalbu zbog bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog pogrešne primjene materijalnog prava. Naime, advokat Marić kaže da je u žalbi ukazano da prvostepeni sud nije kritički cijenio nalaz i mišljenje vještaka finansijske struke Doste Baraković i pored činjenice da je umješač u spis uložio nalaz i mišljenje vještaka Živka Vojvodića koji je osporio pretežni dio nalaza Barakovićeve, ukazujući da je utvrdio da je “HES Vrbas” tokom trajanja postupka isknjižio obaveze u visini od 8,2 miliona KM.

“Barakovićeva jeste u svom nalazu pominjala isknjižavanje, ali nije dala konkretne iznose, te je tek vještak Vojvodić utvrdio da se radi o iznosu od 8,2 miliona KM”, kazao je Marić.

Izvor: Mondo

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poreska-ceslja-hes-vrbas/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot