Banjaluka: Vodu za piće dobija 5.000 građana

Objavljeno: 19. 1. 2016 u 08:27h

Na lokaciji rezervoara “Tunjice jedan” u istoimenom naselju juče je ozvaničen završetak projekta “Gradski sistem vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda u Banjaluci”, koji je jedan od najvećih i najznačajnijih projekata realizovanih u posljednjih nekoliko decenija u gradu.

Ovaj projekat, težak 20,4 miliona evra, finansiran je donatorskim sredstvima Evropske unije i Njemačke te iz kreditnih sredstava KFW banke. Radove, koji su počeli početkom 2012. godine, a završeni lani, izvodio je konzorcijum “Ludvig Fajfer” – “Hidro-kop” – “Niskogradnja”.

Završetak projekta ozvaničili su gradonačelnik Slobodan Gavranović, parlamentarni državni sekretar Ministarstva za privrednu saradnju Njemačke Hans Joakim Fuhtel i šef delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark.

Gavranović je istakao da je obezbijeđena voda za piće za još 5.000 stanovnika te stvorene pretpostavke za dalje širenje mreže snabdijevanja vodom.

Naglasio je da je veliki posao priveden kraju vrlo uspješno, a na zadovoljstvo velikog broja građana.

“Ovi kapaciteti će pružati mogućnost daljeg razvoja ovog prostora i uredno snabdijevanje vodom u idućih 20 godina, sasvim sigurno, šireg prostora sjeverozapadnog dijela grada”, rekao je Gavranović najavivši nastavak projekta.

Prema njegovim riječima, ovo su prvi koraci, između ostalog, u zaštiti rijeke Vrbas, kao i u rješavanju kanalizacionog sistema u gradu.

“Već imamo pripremljene projekte za naredne faze, za koje su nam potrebni dodatni izvori, na čemu radimo”, rekao je Gavranović.

Fuhtel je kazao da ovaj projekat obezbjeđuje održivo, ekološki i za naselje higijenski sigurno snabdijevanje vodom uz društveno prihvatljive cijene.

“Ovo je omogućeno partnerskom saradnjom Njemačke, zastupane od KFW-a, Evropske unije i grada”, naglasio je Fuhtel. Dodao je da je projekat pokazao da je sve moguće kada se sarađuje i kada imamo jedan cilj kojem svi streme da bude ostvaren.

Vigemark je podsjetio da je i nakon poplava, koje su zahvatile ovo područje 2014. godine, dosta toga urađeno, ali da se može još više uraditi.

Današnjoj svečanoj ceremoniji realizacije projekta prisustvovali su i predstavnici delegacije EU, vlade Njemačke, Vlade RS i grada.

Ovim projektom je prošireno i poboljšano snabdijevanje vodom u užem, urbanom dijelu grada i na prostoru naselja Tunjice i Šargovac. Takođe, izgrađeno je oko 61,5 kilometara instalacija različitih dimenzija i profila, od čega je 37,5 kilometara novog cjevovoda i 24 kilometra kanalizacije. Izgrađena su i dva rezervoara zapremine 10.000 metara kubnih, što će predstavljati povećanje kapaciteta za 60 odsto. Pored boljeg snabdijevanja vodom, zahvaljujući ovom projektu, biće i zaštićena rijeka Vrbas.

Finansiranje (milioni evra)

  • Grad Banjaluka   1,6
  • Kredit KFW banke       10
  • Evropska komisija       4,4
  • Vlada Njemačke             4
  • Priprema projekta i dokumentacija       1
  • Vrijednost objekata 17,5
  • Konsultantske usluge 1,45

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-vodu-za-pice-dobija-5-000-gradana/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])