Banjaluka: Isplata naknada nije spriječila proteste

Objavljeno: 18. 1. 2016 u 18:27h

Majke i trudnice najavile su za sutra mirno protestno okupljanje kako bi iskazale nezadovljstvo zbog ugrožavanja njihovih prava, a okupljanje je u 13 časova u parku “Petar Kočić” u Banjaluci.

One su nezadovoljne zbog kašnjenja isplate jednokratne novčane naknade za treće i četvrto dijete, koju su majke koje su rodile u drugoj polovini marta od tada čekale.

Iako je Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS isplatilo juče 505.481 KM na ime naknada za rođenje trećeg i četvrtog djeteta koje se isplaćuju kroz projekat “Fond treće i četvrto dijete”, kako saznajemo, majke neće odustati od protestnog okupljanja.

“Svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete, Ministarstvo porodice, omladine i sporta, preko Javnog fonda za dječju zaštitu Republike Srpske, isplaćuje jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 600 KM za treće i 450 KM za četvrto dijete”, ističu u Ministarstvu.

Na listi zahtjeva majki nalaze se i prava na dječji dodatak za svako dijete te smanjenje cijena lijekova za trudnice i djecu kao i osnovnih dječjih proizvoda.  Takođe, traže i da im bude olakšano podizanje dugoročnih stambenih kredita kao i ukidanje poreza i taksi za višečlane porodice koje žele pokrenuti biznis ili izgraditi stambeni objekat.

Podršku je najavio i Jovan Radovanović,  predsjednik Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece.

“Upoznat sam s tim da majke hoće da izađu na ulicu i mi kao neko ko se bori za prava djece apsolutno ćemo ih podržati”, kazao je Radovanović.

Ovo udruženje krajem decembra prošle godine predalo je u Narodnu skupštinu RS peticiju od 11.227 potpisa s ciljem da svako dijete ima pravo na dječji dodatak, a  koju su građani potpisivali u više gradova i opština RS.

“Naš zahtjev je otišao na Odbor za pitanja djece, mladih i sporta, a rok je 90 dana da se razmotri to pitanje. Optimistični smo i ne vidimo razlog da naši zahtjevi ne budu ispunjeni”, rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, dosad pravo na dječji dodatak nisu mogle da ostvare porodice koje ostvaruju prihod iznad 90 KM po članu, zbog čega je ovo udruženje i pokrenulo potpisivanje peticije kako bi se mijenjao postojeći zakon o pravima na dječji dodatak. Podsjećamo,  pravo na dodatak od 35 KM imaju samo drugo i četvrto dijete u porodici,  treće dijete prima 75 KM, a svako sljedeće nema  pravo na dodatak.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-isplata-naknada-nije-sprijecila-proteste/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])