Najveće stipendije u Banjaluci, najtanje u Prnjavoru i Foči

Objavljeno: 16. 1. 2016 u 11:34h

Najbolji studenti i đaci koji će dobiti stipendije iz opštinskih i gradskih kasa odabrani su u većini gradova, a najveću podršku dobiće mladi u Banjaluci, dok su na začelju Prnjavor i Foča.

Studenti kažu da im ovaj vid pomoći mnogo znači jer će im olakšati nabavku udžbenika i drugih potrepština za školovanje.

“Da nisam imala stipendiju, ne znam kako bih uspjela pohađati studije. Roditelji školuju brata i mene i ne mogu sa malim platama kupiti ono što nam je potrebno” kaže student treće godine ekonomije Marija Jović iz Banjaluke.

Kada su u pitanju iznosi stipendija, najbolje prolaze mladi u Banjaluci, gdje studenti dobijaju od 130 do 250 KM, koliko je namijenjeno za one koji se školuju za deficitarna zanimanja. Šef Odsjeka za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Milenko Malinović podsjetio je da stipendiraju i 1.166 srednjoškolaca. Visina stipendije je 80 KM, dok su za deficitarna zanimanja duplo veće.

Opština Prnjavor namijenila je u budžetu 180.000 maraka za 300 stipendija.

“Učeničke stipendije su 40, a studentske 100 za djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, odnosno 70 KM za ostale studente” rekli su u opštini Prnjavor i dodali da ove godine dodjeljuju i tri stipendije za studente sa Kosmeta.

Mladi u Foči uskoro treba da saznaju rezultate konkursa za stipendije, čiji su iznosi od 80 do 100 maraka.

U Bijeljini je u petak 37 studenata potpisalo ugovore o stipendiranju sa Gradskom upravom. U budžetu je za te namjene izdvojeno 230.000 KM, a stipendije iznose od 80 do 170 maraka. Vlasti u Trebinju planirale su 130.000 maraka za stipendiranje studenata. To je dovoljno za 130 stipendija u mjesečnom iznosu od po 100 maraka.

Konkurs za dodjelu stipendija u Prijedoru je pri kraju, a pomoć će dobiti 65 učenika i 60 studenata.

“Visina stipendija je 120 KM za studente i 70 za učenike” rekli su u Gradskoj upravi Prijedor i dodali da je budžetom predviđeno 350.000 KM za stipendiranje.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović potpisao je ugovore o stipendiranju 76 studenata iz kategorije porodica poginulih boraca, za koje će grad izdvajati po 100 KM.

I opština Gradiška nastoji da mladima olakša školovanje, a načelnik Zoran Latinović kaže da je iz budžeta izdvojeno 300.000 KM za stipendiranje studenata, koji će mjesečno dobijati po 120 maraka.

Konkurs za dodjelu stipendija je raspisala i opština Kotor Varoš, koja za ovu namjenu planira da izdvoji 60.000 maraka. Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Radislav Petrušić rekao je da je planirano da, pored studenata, stipendije dobiju i učenici generacije i vukovci.

Načelnik Višegrada Slaviša Mišković u petak je potpisao ugovore o dodjeli 135 studentskih stipendija, a prioritet će imati djeca poginulih boraca. Stipendija za studente prve i druge godine iznosi 90, dok će studenti treće i četvrte godine primati 120 KM.

“Želja mi je bila da studiram španski jezik, ali nije bilo mjesta pa sam u Beogradu upisala ukrajinski, s nadom da ću poslije studija dobiti radno mjesto prevodioca” rekla je student Nataša Ilić, koja govori pet jezika.

Indonezija pomaže studentima

Vlada Indonezije raspisala je konkurs za stipendije u 2016/17. godini za više studijskih oblasti na 54 fakulteta u toj zemlji. Na ovaj konkurs mogu aplicirati studenti iz RS, a selekcija kandidata biće obavljena do 22. februara u Ambasadi Indonezije u Sarajevu.

Iznosi stipendija

BANjALUKA

studentske – od 130 do 250

učeničke – od 80 do 160

PRIJEDOR

studentske – 120

učeničke – 70

BIJELjINA

studentske – od 150 do 170

učeničke – 80

GRADIŠKA

studentske – 120

DOBOJ

studentske – 100

TREBINjE

studentske – 100

FOČA

studentske – od 80 do 100

PRNjAVOR

studentske – od 70 do 100

učeničke – 40

VIŠEGRAD

studentske – od 90 do 120

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najvece-stipendije-u-banjaluci-najtanje-u-prnjavoru-i-foci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])