Banjaluka: Kolaps na putevima, zimske službe u snu

Objavljeno: 5. 1. 2016 u 11:12h

Život u najvećem gradu Srpske bio je paralizovan drugi dan zaredom, a zbog neočišćenih trotoara stanovnici su se juče probijali kroz prtinu i u centru grada, dok je situacija i prigradskim i seoskim područjima bila još teža.

Prvi radni dan u novoj godini osvanuo je sa snijegom zatrpanim ulicama, trotoarima, parkinzima i autobuskim stajalištima. Zbog neočišćenih ulica i trotoara pješaci su bili prinuđeni da se izlažu opasnosti i kreću kolovozom, dok su drugi probijali prtinu. Mnogi stanovnici zakasnili su na posao jer su zbog neočišćenih puteva kasnili gradski autobusi, a i taksisti su se teško probijali kako bi odgovorili pozivima. Da su zimske službe potpuno zakazale pokazala je i slika neočišćenog snijega ispred Palate predsjednika RS.

Bijes građana bio je veći jer je kolaps izazvalo tek četrdesetak centimetara snijega, koji je pao usred januara i očigledno putare uhvatio u snu. Stanovnici pitaju gdje su veliki iznosi novca koji su planirani za zimske službe, jer ništa nije urađeno.

Mještanka Borika Sanja Mrkonjić kaže da je poražavajuće da je grad okovan prvim snijegom koji je stigao usred zime.

“Ovo je strašno. U cijelom gradu je kolaps. Trotoari nisu očišćeni. Išla sam prema kampusu uskom prtinom koju su napravili pješaci. Dvije osobe se ne mogu mimoići” objasnila je Mrkonjićeva.

Dragana Pilipović iz Kuljana kaže da je umijeće kretati se ulicama.

“Čak i tamo gdje su nešto čistili nema napravljenih izlaza, tako da morate gaziti snijeg do iznad koljena. Ovo je sramota za najveći grad u Srpskoj” dodala je Pilipovićeva.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Bogdan Marijanović kaže da je magistralni put čišćen, a da su sporedne ulice ostale pod snijegom.

“U 90 odsto ulica nijednom nije prošao grn. Sva sreća je da je raspust pa djeca ne idu u školu, inače bi bilo još gore” dodao je Marijanović.

U mjesnoj zajednici Pavići na Manjači kažu da je juče bila prohodna samo glavna saobraćajnica, a da su svi ostali putevi zatrpani snijegom.

“Sve ostalo je potpuno zatrpano. Mještani ne mogu nikuda” rekao je predsjednik Savjeta mjesne zajednice Pavići Novak Šipka.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović nezadovoljan je radom preduzeća zaduženih za čišćenje snijega, za šta se iz gradske kase godišnje izdvaja 1,3 miliona KM. Zbog toga je juče održao sastanak sa predstavnicima komunalnih preduzeća i naložio im prioritetno uklanjanje snijega sa trotoara, prilaza trotoarima, autobuskih stajališta i saobraćajnica.

“Bez obzira na to što je u kratkom roku pao veliki snijeg, moglo se i moralo bolje djelovati. Na pojedinim područjima zimske službe su kasnile. Insistiram na poštovanju ugovora sa izvođačima. Tamo gdje svojim kapacitetima ne stignu da urade posao, mi ih nećemo čekati, nego ćemo uvesti drugog izvođača” kazao je Gavranović.

Njegove riječi potvrđuju da su preduzeća zadužena za čišćenje snijega nespremno ušla u zimsku sezonu.

“Određeni zastoji u radu zimske službe uzrokovani su i činjenicom da izvođači još ne poznaju dovoljno teren koji čiste, zbog čega su u nedjelju dva kamiona sa grtalicom sletjela s puta kod Piskavice” istakao je Gavranović i dodao da sve mora biti ubrzo očišćeno jer se bliže božićni praznici i obilježavanje Dana Republike.

Direktor preduzeća “Pavlović turs” Radenko Pavlović rekao je da autobusi nisu saobraćali dva dana na pojedinim linijama zbog neočišćenog snijega.

“Autobusi na liniji 12P koja vodi ka Petrićevcu nisu saobraćali veći dio dana. Autobusi za Mađir i Priječane nisu išli u nedjelju, jer ulice u ovim djelovima grada nisu bile očišćene. Nema šanse da se poštuje red vožnje. Kasnimo zbog neočišćenih ulica i gužvi koje zbog toga nastaju. Moramo voziti oprezno i polako. I tamo gdje su prošli putari su očistili puteve širine tri metra, a autobus je širok dva i po. Zamislite kako se naši vozači mimoilaze sa drugim vozilima i autobusima. Ovo je živa muka” kazao je Pavlović.

Taksisti kažu da kasne na odredišta zbog zametenih puteva.

“Na kolovozu su svi jer ni pješaci ne mogu da se kreću zatrpanim trotoarima. Očišćene su samo glavne ulice. I naša stajališta koja nisu u užem centru grada su slabo očišćena. Do bolnice i poliklinike najteže je doći jer su tamo najveće gužve. Na nekim izlazima se vozila zaglavljuju jer nije očišćen snijeg, pa se stvaraju kolone” rekli su u “Mobil taksiju”.

Iz firmi koje su angažovane na čišćenju snijega poručuju uglas da su maksimalno angažovali sve resurse. Tehnički direktor “Čistoće” Milan Plavšić tvrdi da su sve ulice koje su u njihovoj nadležnosti prohodne.

“Maksimalno smo svi angažovani. Na terenu su 22 vozila i više od 70 radnika” kazao je Plavšić.

Branko Burkić iz firme “Eko euro tim” kaže da su čistili ulice prema prioritetima.

“Ulice su podijeljene po prioritetnim grupama i toga smo se i pridržavali. Jednostavno, nije bilo moguće da odjednom očistimo sve” kazao je Burkić.

Preduzeća zadužena za čišćenje po naseljima

“Čistoća” – Bulevar, Centar jedan i dva, Borik jedan i dva, Nova varoš, Rosulje, Paprikovac, Lazarevo jedan i dva, Potkozarje, Mišin Han, Šimići, Verići i Piskavica

“Eko euro tim” – Obilićevo jedan i dva, Starčevica, Ada, Debeljaci, Karanovac, dio Srpskih toplica, desna obala rijeke Vrbas, dio Vrbanje, Kočićev vijenac, Pobrđe, Srpske toplice, Stričići, Pavići, Krupa na Vrbasu, Rekavice jedan i dva

“Niskogradnja” – Česma, Priječani, dio Vrbanje, Petrićevac, Drakulić, Motike, dio Zalužana, Kuljani, Šargovac, Donja Kola, Goleši, Kola, Saračica, Čokorska polja, Dragočaj, Kuljani, Zalužani, Prijakovci.

“Batar komerc” – Borkovići, Gornja Piskavica, Bistrica, Stratinska, Kmećani, Bronzani Majdan.

“Rašo gradnja” – Ljubačevo, Krmine, Bočac, Agino Selo

Rijetki kupci

Na tržnici je usljed niskih temperatura i stanja na ulicama smanjen broj kupaca.

“Ulice su neočišćene, snijeg je napravio pometnju i to je razlog što je ovako malo kupaca” rekao je jedan od prodavaca Miroslav Bosančić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kolaps-na-putevima-zimske-sluzbe-u-snu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])