Snijeg zatrpao zimsku službu u Banjaluci

Objavljeno: 4. 1. 2016 u 08:35h

Snijeg je u nedjelju neprestano padao i do popodnevnih časova visina snježnog pokrivača je iznosila najmanje 50 centimetara.

I pored obećanja gradskih vlasti da će zimske službe biti spremne, prvi ovogodišnjih snijeg iznenadio je putare, koji su bili nemoćni u borbi protiv snježnih padavina.

Glavne saobraćajnice u užem gradskom jezgru su bile jedva prohodne. Sporedne uopšte nisu bile očišćene, a u većini slučajeva ni trotoari, tako da su pješaci, na vlastiti rizik, hodali po saobraćajnicama.

Situacija u ostatku grada nije bila ništa bolja. Umjesto vidljivih tragova grtalica, koje je trebalo da prođu i očiste snijeg, na ulicama se jedino mogao vidjeti trag točkova automobila vozača, koji su, silom prilika, morali negdje da idu, a malobrojni Banjalučani koji su bili primorani da napuste svoje tople domove su ogorčeni.

Mještanin Česme Dajan Preselj rekao je da je juče ujutro jedva otišao na posao.

“Oko devet časova sam krenuo od kuće i bilo je vidljivo da grtalica nijednom nije prošla kroz naselje. Pošto je most srušen u poplavama 2014. godine, a put pored fabrike “Incel” zatvoren zbog rekonstrukcije, morao sam proći kroz Vrbanju. Tamo nije ništa bilo bolje, jedva je bilo mjesta da jedno vozilo prođe”, kazao je Preselj.

Predsjednik Savjeta MZ Čokorska polja Radomir Jović je rekao da je grtalica jedva jednom prošla oko deset časova glavnom saobraćajnicom, ali da nije puno pomogla.

“Kao da smo u Sibiru. Sramota je što još u subotu uveče nisu počeli da čiste. Ima pola metara snijega. Grtalica je jedva napravila samo jednu usku traku”, rekao je Jović i dodao da su se mještani organizovali i da traktorima pokušavaju da prošire saobraćajnu traku, da bi vozila u oba smjera mogla što bezbjednije da se kreću.

Njegov kolega iz MZ Piskavica Nenad Šibarević je rekao da se putari uopšte nisu pojavili.

“Građani neprestano zovu i raspituju se. Nisam imao odgovore za njih. Nikada ranije se nije desilo da se mehanizacija uopšte ne pojavi. Iako smo na selu, ranijih godina uvijek su redovno čišćene saobraćajnice. Ono što je očišćeno to su se mještani sami organizovali i traktorima pokušavaju da očiste puteve”, rekao je Šibarević i dodao da su blokirani zaseoci Šutilovići, Radosavska i Salamići.

Iz MZ Stričići poručuju da je samo prohodna glavna saobraćajnica, kuda ide gradsku autobus i to do zaseoka Gornji Lusići.

“Nadam se da će do ponedjeljka biti očišćeni i prilazi zaseocima Regodići, Vulini i Donji Lusići, koji su svrstani u plan rada zimske službe”, rekao je predsjednik Savjeta Zlatko Sladojević.

Zbog snijegom zatrpanih saobraćajnica bio je otežan i javni autobuski prevoz.

Direktor “Autoprevoza” Dejan Mijić je rekao da su radnici cijeli jučerašnji dan bili na terenu i pomagali kolegama da autobuse izvlače iz snijega, da bi mogli da nastave da redovno održavaju vozne rute.

Dodao je da su u Kuljanima i u Trnu bili bezuspješni, gdje po jedan autobus, zbog neočišćenog snijega, nije mogao da nastavi vožnju.

“Možda je sreća u nesreći što je nedjelja, pa ima dosta manje polazak i putnika. Ako u ponedjeljak situacija ne bude pod kontrolom, biće katastrofa, jer je prvi radni dan poslije praznika”, naveo je Mijić.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković je rekao da su svi glavni putni pravci prohodni.

“Snijega još ima na kolovozu i on i dalje pada i za sve vozače je obavezna zimska oprema”, naveo je Novaković.

Kada je u pitanju seoski dio, dodao je da je prohodan put prema Aginom Selu i Bočcu.

“Imali smo problema sa putnim pravcem od Saračice prema Golešima, ali i to smo uspjeli da riješimo, a prohodan je put i prema Bronzanom Majdanu. Dva kamiona su iskliznula na putu prema Piskavici i Gradini i tu imamo zastoja sa čišćenjem”, kazao je Novaković.

Naglasio je da su u nedjelju od šest časova svi kapaciteti u pogonu i da je na terenu 50 kamiona, 40 traktora, greder i ljudi koji ručno uklanjaju snijeg.

Iz preduzeća “Čistoća” poručuju da je na terenu angažovano 30 vozila za čišćenje snijega te da se prvo čiste prioritetne ulice. Napomenuli su da se čiste i trotoari malim traktorima, ali da je zbog snijega, koji neprestano pada, teško postići prohodnost.

Šef zimske službe u “Niskogradnji” Dragan Vrančić kaže da je na terenu sva raspoloživa mehanizacija.

“Radimo sve da bi bilo uspostavljeno normalno stanje na putevima. Snijeg neprestano pada, bacamo so, ali ona ne djeluje odmah, te pozivamo vozače na oprez”, poručio je Vrančić.

Za rad zimske službe grad je u ovogodišnjim budžetom planirao 1,3 miliona KM.

Gavranović

Ni prvi čovjek Banjaluke Slobodan Gavranović nije čekao zimsku službu.

Naime gradonačelnik je juče oko devet časova zasukao rukava i čistio trotoar ispred svoje kuće u Novoj varoši.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/snijeg-zatrpao-zimsku-sluzbu-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])