Banjaluka: Roditelji traže policajca ili zaštitara u školama

Objavljeno: 26. 12. 2015 u 08:10h

Savjeti roditelja u nekoliko banjalučkih osnovnih škola pokrenuli su anketu među roditeljima treba li u ovim ustanovama angažovati privatne zaštitare i na koji način povećati bezbjednost, dok su nam u nekim školama potvrdili da su proteklih dana primijetili policajca koji dežura ili obilazi školsko dvorište.

“Zbog događaja koji su se prethodnih mjeseci dešavali u nekoliko osnovnih škola, a pritom ugrozili bezbjednost učenika, Savjet roditelja je odlučio sprovesti anketu koja bi im dala jasne pokazatelje da li roditelji žele dodatno obezbijediti školu i školsko igralište, a jedan od načina na koji bi dodatno zaštitili djecu je angažovanje privatnih bezbjednosnih agencija”, istakla je Branislava Pejašinović, direktorka OŠ “Branko Ćopić”.

Ona je navela da bi rezultate ankete trebalo da znaju naredne sedmice, a potvrdila je i da su Centru javne bezbjednosti Banjaluka uputili pisani upit da im obezbijede jednog policajca u školskom dvorištu.

“Centar javne bezbjednosti ništa nam nije zvanično odgovorio, mada smo posljednjih dana primijetili prisustvo policajca u dvorištu, koji dežura od sedam do 19 časova”, kazala je Pejašinovićeva.

Branka P., majka đaka iz OŠ “Branko Ćopić”, istakla je da su roditelji obaviješteni da u školsko dvorište nekad upadaju djeca iz drugih škola koja su starija, te se dešavalo da otimaju novac od manjih đaka.

“Zbog ovakvih dešavanja u školskom dvorištu većina roditelja je za to da se angažuje policajac ili privatno obezbjeđenje”, istakla je Branka.

Dijana Bogdanović, direktorka OŠ “Zmaj Jova Jovanović”, kazala je da čekaju konačan spisak roditelja koji su zainteresovani za prijedlog da škola ima privatnog zaštitara.

Milkica Nikić, direktorka OŠ “Jovan Cvijić”, ističe da je nakon što je primijećen nepoznati čovjek čudnog ponašanja posljednjih dana u dvorištu škole prisutan policajac koji dežura, a imaju i video-nadzor.

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, istakao je da su dobili uputstvo od Ministarstva prosvjete i kulture RS da što kvalitetnije organizuju bezbjednost učenika.

“Mislim da su škole u okviru svojih kapaciteta dužne da obezbijede sigurnost za učenike i zaposlene”, istakao je Mišljenović.

Željka Opačić, direktorka OŠ “Ivo Andrić”, istakla je da su povećana dežurstva svih nastavnika i tehničkog osoblja za vrijeme velikog odmora.

“U kućnom redu škole stoji da učenici za vrijeme velikog odmora ne napuštaju školsko dvorište, a od prije nekoliko dana u dvorištu dežura i policajac”, kazala je ona.

Iz CJB-a nam nisu odgovorili da li su osnovne škole uputile zahtjev za odobrenje policajca u školskom dvorištu.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-roditelji-traze-policajca-ili-zastitara-u-skolama/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot