Banjaluka: Biciklističke trake blokirane automobilima

Objavljeno: 24. 12. 2015 u 09:28h

Banjaluka ionako “kuburi” s biciklističkim stazama kojih ne samo da nema dovoljno, nego su i nepovezane i pune oštećenja.

Ako se na takvo stanje dodaju i nesavjesni vozači, koji parkiraju automobile na stazama predviđenim za vožnju bicikla, a takvu praksu uglavnom tolerišu nadležne službe, može se reći da u gradu i nema staza predviđenih za ljubitelje “dvotočkaša”!

Iz Udruženja „Biciklistički kutak Banjaluka” poslali su čitavu zbirku fotografija automobila parkiranih što po biciklističkim stazama, što po trotoarima, neki “usred bijela dana”, a neki i tokom noćnih časova.

Ugrožena bezbjednost

Fotografije su, kako kažu u ovom udruženju, nastale u periodu od avgusta pa do prije nekoliko dana, a samo su ilustracija onog što se u gradu dešava svakodnevno. Čak i tamo gdje postoje rijetke staze za bicikliste, građani moraju ili da voze po trotoaru ili po saobraćajnici, čime se ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Odnos prema biciklistima je krajnje nekorektan, pogotovo vozača automobila. Danas kada vozite bicikl kroz naseljena područja, glava je u torbi zbog bahatih vozača, koji misle da ako posjeduju automobil – posjeduju i cestu, te nemaju obzira ni prema kome. Biciklističkih staza ionako nema dovoljno, tamo gdje ih ima, nisu urađene kako treba, a ako se na sve doda i ovakvo ponašanje onda nismo u zavidnom položaju”, kažu u ovom udruženju.

U Gradskoj upravi kažu da građani mogu prijaviti ovakve slučajeve komunalnoj policiji, nakon čega službenici izdaju prekršajni nalog na ime vlasnika automobila. Takođe, prekršajni nalog može biti izdat i na osnovu neposrednog opažanja službenika, a ne samo po pozivu i prijavi građana.

Prijave komunalnoj policiji

“Kada komunalni policajac neposrednim opažanjem ili po prijavi građana ili radnika na kontroli parkiranja utvrdi da je vozilo parkirano na zelenoj površini, trotoaru, biciklističkoj stazi, kao i na ulazu u poslovni prostor ili pristupni put stambenim ili drugim objektima, izdaće prekršajni nalog na ime vlasnika vozila. Izuzetno, ukoliko  ne može biti utvrđen vlasnik ili korisnik vozila, komunalni policajac će odrediti da se vozilo blokira sredstvom za blokiranje točkova. Shodno tome, građani mogu komunalnoj policiji prijaviti nepropisno parkiranje na biciklističkoj stazi. Propisana kazna za takav prekršaj iznosi 40 maraka”, kažu u Gradskoj upravi.

Podsjetimo, u ovoj godini gradskim budžetom nije planirana gradnja novih ili povezivanje postojećih biciklističkih staza, što nije neočekivano, jer u zajedničkoj kasi građana Banjaluke nema dovoljno novca ni da bi se pojedine ulice učinile prohodnim i bezbjednim za saobraćaj.

Umjesto gradnje, u godini koja je na izmaku, nadležni su odlučili samo da saniraju postojeće staze, koje tako svježe popravljene, očigledno dobro služe kao parking-mjesta bahatim pojedincima.

Za bicikliste – ni osam kilometara

Banjaluka ima nešto manje od osam kilometara biciklističkih staza, koje nisu povezane u bilo kakvu cjelinu. Skoplje ima 52 kilometra, Zagreb 190, Novi Sad 60, a malo dalje zapadno, Beč raspolaže sa 1.140 kilometara staza koje su namijenjene za bicikliste.

Sa stazama ili bez njih, bicikl je u Banjaluci sve popularnije prevozno sredstvo, a ujedno i najefikasnije, zbog povećanih gužvi i neadekvatne saobraćajne infrastrukture.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-biciklisticke-trake-blokirane-automobilima/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])