Banjaluka: Grad otkupljuje sve akcije Groblja

Objavljeno: 18. 12. 2015 u 12:02h

Grad planira da u 2016. godini postane jedini vlasnik komunalnog preduzeća “Gradsko groblje” i za otkup akcija planirano je 100.000 KM.

To je “Glasu Srpske” potvrdio gradonačelnik Slobodan Gavranović.

“Grad je trenutno vlasnik 61,65 odsto akcija ovog preduzeća, dok 38,35 odsto pripada dioničkom kapitalu, odnosno u privatnim je rukama 51 lica. Nije u pitanju samo plan već su preduzeti i prvi konkretni koraci. Za otkup akcija malih akcionara u budžetu grada za 2016. godinu planirano je 100.000 KM”, kazao je Gavranović.

Smatra da će planirana suma biti dovoljna za ostvarenje tog cilja.

“Moramo voditi računa o načinu korišćenja imovine grada koja je predata na upravljanje “Gradskom groblju” i koja ima veoma veliku vrijednost. Ako smo stoodstotni vlasnici ovog komunalnog preduzeća, onda možemo donositi drugačije odluke o imovini, a trenutno nismo u mogućnosti jer moramo konsultovati suvlasnike”, rekao je Gavranović.

Kazao je da nije korektno da dioničari ostvaruju prava i korist na osnovu novca koji je grad investirao.

“Sigurno nije u pitanju mala suma, pogotovo kada se uzme u  obzir da je do sada grad uložio oko 20 miliona KM u kompleks gradskog groblja u Vrbanji”, naglasio je Gavranović.

Najavio je da će po preuzimanju biti napravljene promjene u upravljačkoj strukturi ovog preduzeća, ali nije želio da precizira o kakvim je promjenama riječ.

“Pored “Gradskog groblja” sigurno će biti i drugih preduzeća u kojima grad ima većinski kapital a u kojima možemo doći do stoodstotnog vlasništva. Za njih ćemo tražiti modele kako da obezbijedimo novac koji će nam omogućiti da to postignemo”, rekao je Gavranović.

Groblje u Vrbanji predato je “Gradskom groblju” na upravljanje u decembru 2014. godine. Organizovano je kao posebna poslovna i organizaciona jedinica unutar ovog preduzeća, a cijene usluga su pod kontrolom Skupštine grada. Ukupni kapacitet groblja, kada se projekat u potpunosti završi, biće oko 24.800 grobnih mjesta, što će biti dovoljno za narednih 35 godina. Do sada je izgrađeno 4.200 grobnih mjesta. Osim ove lokacije, ovo komunalno preduzeće upravlja i Novim grobljem na Pobrđu na kojem više nema mjesta za sahranjivanje.

Djelatnost

“Gradsko groblje” JK a.d. organizovano je kao preduzeće koje obavlja pogrebnu djelatnost i osposobljeno je za izvođenje građevinsko-kamenorezačkih radova, od izrade spomenika i grobnica do enterijera u građevinarstvu. Osnovala ga je Skupština opštine Banjaluka 24.6.1966. godine kao preduzeće pod nazivom “Novo groblje” Banjaluka.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-grad-otkupljuje-sve-akcije-groblja/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot