Obnova Kastela: Kula i bedemi u novom ruhu

Objavljeno: 14. 12. 2015 u 09:06h

Radovi na prvoj cjelini tvrđave Kastel su završeni, a u roku od mjesec dana trebalo bi da bude okončana i druga cjelina. Nakon toga, predviđeno je otvaranje prve dvije cjeline obnovljene tvrđave, koje uključuju kamenu kuću, bedeme, ljetnu pozornicu i kulu!

Posjeta Kastelu je u posljednje vrijeme ograničena, uglavnom zbog radova koji ne prestaju, ali oni koji su imali priliku da na licu mjesta vide kako ovaj simbol grada dobija novo lice uglavnom su prezadovoljni urađenim.

Završetkom prve dvije cjeline biće i okončan projekat misije Evropske unije koja je u obnovu Kastela uložila oko tri po miliona evra. Iako će dobar dio posla na obnovi Kastela uskoro biti završen, ipak ostaje još mnogo toga da se uradi, a za revitalizaciju kompletnog Kastela, prema procjenama, potrebno je oko 50 miliona maraka, piše Press.

Jedinstven prostor

U Gradskoj upravi ističu da je cilj da Kastel ponovo bude glavno mjesto dešavanja u gradu i jedinstven kulturni prostor.

“Potrebni su donatori za rekonstrukciju dijela tvrđave koji nije obuhvaćen projektom koji finansira Evropska unija, a riječ je o kazamatu i artiljerijskoj kasarni, koji se nalaze do Gradskog mosta”, navode u upravi.

Do sada je u radove na cjelini jedan uloženo oko dva i po miliona evra, dok će za drugu cjelinu, gdje su radovi još u toku, biti uloženo ukupno oko 900.000 evra. Mnogi od polusrušenih bedema i zaraslih građevina još ljetos su zablistali novim sjajem, a to nije prošlo nezapaženo kod građana koji vole da vrijeme provode među zidinama Kastela.

“Bilo je malo podozrenja kada je počela obnova, jer niko nije bio siguran na koji način će sve to biti urađeno. Govorilo se da će Kastel jednostavno “zaliti betonom” i malo ko je bio za tu varijantu. Međutim, ovo što je do sada urađeno stvarno izgleda predobro. Nadam se da će i ostalo biti sređeno na ovakav način i da će i ostatak tvrđave što prije dobiti ovaj izgled. Svi smo bili navikli na ruševine i korov i, da budem iskrena, prva ja nisam se nadala da ću vidjeti jedno od omiljenih mjesta u ovakvom izdanju “, rekla je Banjalučanka Marija Stolić.

Spriječiti propadanje

Ukupna površina kompleksa tvrđave Kastel iznosi oko 74.000 metara kvadratnih, od čega se nešto više od 26.000 nalazi unutar zidina, a oko 47.000 kvadrata van zidina. Idejnim projektom revitalizacije predviđeno je devet cjelina. Iako se tek druga cjelina privodi kraju, napredak je više nego uočljiv, a što se tiče ostalih sedam cjelina i oni najoptimističniji smatraju da će za završetak čitavog projekta biti potrebno mnogo više rada i vremena.

U Zavodu za kulturno, istorijsko i prirodno nasljeđe RS objašnjavaju da je ekonomska situacija kod nas veoma složena, tako da se za kulturna dobra ne izdvaja koliko bi trebalo.

18_19_glavni_kastel_dva

“Proces obnove jednog ovako velikog i značajnog kulturnog spomenika i u bogatijim društvima trajao bi decenijama pa će, vjerovatno, tako biti i sa tvrđavom Kastel”, kažu u zavodu.

Ipak, činjenica je da je obnovom prve dvije cjeline veliki dio tvrđave sačuvan od propadanja, na šta su godinama upozoravala brojna udruženja i pojedinci. Čekajući potrebnu dokumentaciju, Kastel se godinama prije početka radova urušavao, a iz devastiranih zidina počeli su da rastu korov i drveće. Brojni ljubitelji Kastela i dalje smatraju da je potrebno očistiti i obezbijediti dijelove tvrđave za čiju revitalizaciju trenutno nema novca, kako ne bi i dalje propadali.

Vrelovod stiže do tvrđave

U toku su radovi na izgradnji vrelovoda koji će toplotnom energijom snabdijevati muzeje, izložbene prostore, ugostiteljske i druge objekte na Kastelu. Izgradnja vrelovoda počela je sredinom prošlog mjeseca, a rok za završetak radova je 40 dana. Vrijednost ovog projekta je 160.000 maraka, a radove izvodi preduzeće “Energotehna” iz Doboja.

Izvor: ATV

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/obnova-kastela-kula-i-bedemi-u-novom-ruhu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot