Banjaluka: Sjedišta i oprema autobusa mete vandala

Objavljeno: 8. 12. 2015 u 08:27h

Išarani autobusi, iscijepana sjedišta i odvaljeni rukohvati česta su slika u autobusima javnog gradskog prevoza. Zbog toga je povećan broj prijava Komunalnoj policiji u kojima se prevoznici žale na vandalsko ponašanje pojedinih putnika.

Iz Komunalne policije apeluju na građane da ne uništavaju autobuse, jer tako negativno utiču na kvalitet prevoza putnika.

“U posljednje vrijeme imali smo dosta prijava. Utvrđeno je da pojedinci veoma često cijepaju sjedišta u autobusima, kradu protivpožarne čekiće, uništavaju plastične dijelove u unutrašnjosti autobusa, kao i rukohvate, ispisuju grafite… Na taj način, pored oštećivanja, narušavaju estetski izgled i funkcionalnost tih vozila”, rekli su u Komunalnoj policiji.

Dodaju da bi za putnike bilo bolje kada bi prevoznici novac od sanacije štete uložili u modernizaciju voznog parka.

Direktor preduzeća “Autoprevoz” Dejan Mijić kaže da je on upoznao nadležne sa ovim problemom, ali da je svjestan da Komunalna policija nema dovoljan broj ljudi koji bi se pozabavili kontrolom nesavjesnih putnika.

“Svi autoprevoznici imaju ovaj problem. Žalosno je kako pojedini huligani, da ih tako nazovem, za godinu unište opremu u vrijednosti jednog novog autobusa. Zbog takvih izuzetaka dolazimo u situaciju da budemo kažnjeni, jer tehničke službe proglašavaju oštećena vozila neispravnim. Dakle, kada kontrola isključi autobus iz saobraćaja često to bude upravo i zbog prekršaja koji su počinili neki od tih vandala”, rekao je Mijić.

Dodaje da prevoznicima štetu pravi i veliki broj oštećenih saobraćajnica.

Direktor preduzeća “Bočac turs” Slobodanka Marčeta kazala je da su se svi prevoznici žalili Gradskoj upravi, ali da su svjesni da je problem teško rješiv.

“Većina putnika je korektna, ali nerijetki su slučajevi da neki od njih pričine i štetu u autobusu. Najčešće su obijesni omladinci ti koji šaraju autobuse i cijepaju sjedišta”, kazala je Marčeta.

Korisnici gradskog prevoza kažu da ne mogu shvatiti da pojedinci mogu uništavati autobuse koji ih prevoze.

“Ne mogu razumjeti taj mentalni sklop obijesnih pojedinaca mlađe životne dobi. Uništavaju ono što služi svima nama. Ako težimo da budemo dio modernih evropskih tokova, onda bi trebalo da se ugledaju na kulturne i civilizacijske norme zapadnjačkih društava. U većem dijelu Evrope nema uništenih autobusa, jer tamo građani cijene ono od čega imaju koristi, a i zakonom je sve zaštićeno. Tako bi ovdje trebalo zavesti oštre kazne za vandale. Pa kada bi platio drastičnu kaznu i popravku onoga što je uništio, ne bi mu više palo na pamet da i pomisli na tako nešto”, kazala je stanovnica Starčevice Draginja Knežević.

Signalizacija

Iz Gradske uprave su apelovali na građane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju, znakove, semafore…

“Uništavanjem komunalne opreme ugrožavaju učesnike u saobraćaju i prave veliku štetu. Samo u ovoj godini izdvojili smo 60.000 KM za zamjenu uništenih saobraćajnih znakova”, kazali su u Gradskoj upravi.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-sjedista-i-oprema-autobusa-mete-vandala/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])