Klinika za dječije bolesti ima bezbjedne respiratore

Objavljeno: 6. 12. 2015 u 09:07h

Na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske ne postoji nikakva opasnost da bude ugroženo zdravlje bilo koje bebe, jer raspolažu sa pet bezbjednih respiratora i mogu primiti svako novorođenče koje je vitalno ugroženo, uvjeravaju iz ove zdravstvene ustanove.

Napominjući da trenutno nemaju djece na respiratoru, načelnik Klinike za dječije bolesti Stojislav Konjević kaže da nema mjesta panici, koja je u javnosti nastala nakon informacija o kvalitetu komprimovanog vazduha na Klinici.

On je objasnio da je rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra, nakon što je ovlašćeni serviser utvrdio postojanje tragova ulja na ulaznoj vazdušnoj grani respiratora, preduzelo sve neophodne mjere da prijevremeno rođene bebe budu premještene na bezbjedne modove ventilacije.

Konjević je naveo da je četvoro djece, kojima je potrebna dugotrajna ventilacija, transportovano u Institut za neonatologiju u Beograd, te da će biti vraćeni kada prestane njihova potreba za ventilacijom ili kada Klinika za dječije bolesti potpuno obezbijedi svoj sistem.

“Djeca se šalju u Beograd zbog eventualnog povećanog priliva pacijenta, ali sva djeca koja treba da se zbrinu – mogu i biće bezbjedno zbrinuta”, rekao je Konjević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On uvjerava da neće biti posljedica zbog korišćenja spornih respiratora, jer su tragovi ulja uočeni na ulazu aparata koji imaju nekoliko zaštitnih mehanizama.

Napominjući da su roditelji djece koja su na respiratorima uredno i detaljno informisani o novonastaloj situaciji, Konjević je rekao da bi sljedeće sedmice Klinika mogla imati normalan režim funkcionisanja.

Šef Odjeljenja za upravljanje medicinskom opremom Sretko Rodić objasnio je da je ulje u respiratore dospjelo preko cjevovoda iz kompresorske stanice, te dodao da su tri aparata poslata u Sarajevo na dodatnu provjeru i čišćenje.

On je istakao da aparate redovno servisiraju i da tragova ulja nije bilo na prethodno urađenom servisu.

Rodić je naglasio da je riječ o veoma kvalitetnoj opremi koja ima više nivoa sigurnosti različitog tipa i pojasnio da bi aparati, da je sporna materija prošla kroz neki od drugih nivoa, sami prijavili problem.

Zamjenik generalnog direktora za nemedicinske poslove Miodrag Ilić rekao je da su preduzete sve hitne mjere da bi bile spriječene neželjene posljedice.

On je naveo da su obezbijeđeni alternativni načini ventiliranja, da je nabavljen novi bezuljni kompresor, kao i boce sa komprimirajućim gasom.

Pojedini mediji javili su da je u aparatima koji se koriste kao zamjena za pluća kod prijevremeno rođene djece na banjalučkom Kliničkom centru pronađeno ulje nepoznatog porijekla, te da će bebe koje trenutno koriste te aparate, kao i trudnice koje očekuje prijevremeni porođaj biti upućeni u Beograd.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/klinika-za-djecije-bolesti-ima-bezbjedne-respiratore/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot