Zdrava hrana teško stiže do potrošača!

Objavljeno: 2. 12. 2015 u 11:00h

Proizvodnja organske hrane i njena ponuda u prodavnicama i na tržnicama već godinama se uglavnom bezuspješno promoviše i u najvećem gradu Srpske, a osim veoma rijetkih pozitivnih primjera, nikada nije došlo do sistematskih poteza koji bi ovu priču i želju pretvorili u realnost!

Da su stvari počele ipak da se mijenjaju, svjedoči Udruženje organskih proizvođača Srpske, koje je nedavno osnovano u Banjaluci, a upravo u ovom gradu mnogi već godinama bezuspješno traže vraćanje rejonskih pijaca, tržnice organske hrane i posvećivanje posebne pažnje postojećim i potencijalnim proizvođačima.

Korak prema čovjeku

A jedna od uspješnih priča u organskoj i zdravoj proizvodnji, te o entuzijazmu i uspješnom organizovanju mladih dolazi upravo iz Banjaluke.

Udruženje građana “Bez granica” dobilo je na korišćenje plastenik u samom centru grada, na manje od 300 metara od zgrade Vlade RS, a od zapuštene zemlje i dotrajale konstrukcije sa rupama i gomilama smeća, za samo jednu sezonu uspjeli su da naprave prinos od oko 10 tona zdravih paprika.

“Ljudi kod nas nisu svjesni da je voće i povrće koje jedu u stvari iz industrijske proizvodnje, a to znači da sadrži više štetnih nego korisnih stvari. Mi smo eksperimentisali, pokušali smo da plasiramo robu, testirali reakcije, a robu uglavnom poklanjali. Zaključili smo da cijena organske hrane može biti konkurentna cijeni industrijske, ali je potrebno dosta toga da bi takva proizvodnja masovno zaživjela. Neće se isplatiti ako odmah kupite kompjuterizovan plastenik od 100.000 maraka i počnete da proizvodite. Ukoliko idete na prirodan način, osvojite tržište i imate dobar marketing, to bi bilo mnogo efikasnije. Morate ljudima da objasnite da je ono što vi uzgojite na takav način u stvari izvor zdravlja. Po meni, u školama bi trebalo da se posveti pažnja edukaciji o organskoj proizvodnji. Mediji bi mogli da pomognu proizvođače prostorom, a veliki tržni centri da ih ubace u ponudu. To bi bio korak prema čovjeku”, kaže Aleksandar Perendić iz udruženja “Bez granica”.

Manjak organizacije

Da potreba postoji, najbolje se vidi u mjesecima van sezone, kada građani nemaju mogućnost da kupe bilo kakvo voće i povrće osim onog koje je proizvedeno na različitim kontinentima – od Azije do Australije. U isto vrijeme, poljoprivrednici su u nezavidnoj situaciji i zavise od raspoloženja otkupljivača, dok je ukidanjem rejonskih pijaca, zatvoreno najveće tržište u RS, što svakako predstavlja grad Banjaluka.

“Problem je to što proizvodnja nije nimalo jeftina, u odnosu na proizvodnju povrća i voća koje već ima u ponudi i koje dolazi ko zna odakle. Bez pomoći države i bez ulaganja, ali i mogućnosti plasmana takve zdrave robe građanima, malo ko bi odlučio tek tako da rizikuje. U svakom slučaju, dobro je da je osnovano takvo udruženje, a moje mišljenje je da će se to još unapređivati, htjeli mi to ili ne, jer imamo nezagađenu sredinu, imamo mnoge uslove koje drugi nemaju. Stvari je potrebno pokrenuti i organizovati tržište, a ne samo da izvozimo našu zdravu hranu kao sirovinu”, kaže Milan Gostić, koji na imanju nadomak Banjaluke uzgaja kako kaže “stare sorte” domaćeg voća i povrća.

Tržište od 40 milijardi

Svjetsko tržište organske hrane “teško” je oko 40 milijardi evra, a BiH izveze organske hrane u vrijednosti od 20 miliona maraka.

Područje grada Banjaluka, kao i dobar dio Republike Srpske, po mnogima i nemaju mnogo opcija za strateško djelovanje pored proizvodnje zdrave hrane, za koju se logično nadovezuje još jedna grana koju treba iskoristiti, a to je turizam. Kako smatraju mnogi stručnjaci, proizvođači, ali i obični građani koji prate dešavanja u svijetu u vezi sa proizvodnjom i ponudom organske hrane, na masovan razvoj i velika ulaganja u ovo područje ionako ćemo biti natjerani vremenom i prilikama, a ostaje još da se i oni koji odlučuju o svemu ovom ili sami uvjere ili budu prinuđeni da se okrenu nečemu što donosi novac i zapošljava građane.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zdrava-hrana-tesko-stize-do-potrosaca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot