Lopovi u Banjaluci kradu kućice za napuštene pse: Pomoć za životinje završila kao ogrev

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 08:28h

Kućice za napuštene pse, koje su na nekoliko lokacija u Banjaluci postavili članovi udruženja “Kerber”, pokradene su za samo 48 sati! Kako se pretpostavlja, pojedinci su ih “prisvojili” da bi ih iskoristili za ogrev ili, u boljem slučaju, za svoje kućne ljubimce.

Nalazile su se na nekoliko najkritičnijih lokacija na putu za Slatinu i Priječane, ispod mosta u Trapistima i Trapiskoj šumi, gdje nesavjesni vlasnici obično bacaju svoje ljubimce. Kako su ovi psi, obično, navikli na kućice, lako ih prihvataju i zimi su za njih one pravi spas.

“Prošle godine im je trebalo mjesec dana, a ovaj put su ih pokrali za samo dva dana. Ovo je drugi put da ih postavljamo. I ovaj put smo ih stavili na druge lokacije, ali bez efekta. Kućica je teška oko 30 kg i najmanje dva čovjeka su potrebna kako bi je odnijeli. Neko je trebalo da dođe vozilom i natovari kućicu na prikolicu. Planirali smo da postavimo još 20, ali sad više nismo sigurni ima li smisla to raditi”, kaže za Press predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber” Goran Milojević.

Nedostatak svijesti

On ističe da ne žali ako je neko uzeo kućicu za svog psa, ali ne razumije one koji ih kradu da bi iskoristili materijal. Milojević je sam pravio kućice od svog materijala, a utrošeno je od 200 do 300 KM. Ukoliko budu postavljali nove, u “Kerberu” razmišljaju o nekim jeftinijim verzijama, poput kućica od kartona sa nepromočivom folijom.

Iz Udruženja “Šapa u srcu” kažu da su ovakvo nešto očekivali, iako akciju pozdravljaju.

“Poznavajući naš mentalitet i okruženje u kojem živimo, mislim da su te aktivnosti već u startu osuđene na propast. U okruženju gdje se krade struja, šahtovi i sve i potrebno i nepotrebno uzaludno je trošiti energiju i sredstva u tu svrhu. U Istanbulu, recimo, imate ne samo kućice za mačke i pse na svakom ćošku, nego i takozvane automate koji uz podsticanje građana da pravilno odlažu i sortiraju PET ambalažu imate i dispanzere za hranu za napuštene životinje. Međutim, u neuređenom društvu, gdje je svijest građana o pitanju napuštenih životinja na jako niskom nivou, ne možete očekivati podršku ni zajednice ni sugrađana”, priča za Press Sabina Šerić, predsjednik udruženja “Šapa u srcu” iz Banjaluke.

Milojević kaže da im se događalo i da neki građani ostave kućicu u svom dvorištu i pozovu udruženje da dođe po nju, da je iskoriste za napuštene pse, ali i ta kućica netragom nestane!

Pozitivan primjer Pančeva

Jedan od najpozitivnijih primjera u regionu je grad Pančevo. Skupština ovog grada usvojila je odluku o postavljanju montažnih, pokretnih i drugih objekata na površinama javne namjene. Tu se ne radi o kioscima, već upravo o kućicama za napuštene pse i mačke. Ovom odlukom Pančevo je postalo prva lokalna samouprava koja je donijela ovakvu odluku i već drugu godinu zaredom je uspješno realizuje. Ovakvih i sličnih kućica će u Pančevu biti uskoro i više od 300, a građanima se ova ideja jako dopala. I ne, ne kradu ih, već ih neki i samoinicijativno postavljaju.

Tim koji je radio na realizaciji ovog projekta ugledao se na zemlje iz okruženja, a psi se na ovaj način ne vode u azile, već se hvataju, sterilišu, čipuju i vraćaju na ulicu. Redovno održavanje kućica vrše volonteri. Kako je ideja dobila odličan odziv, javile su se neke privatne firme koje žele da sponzorišu izradu novih kućica.

Ljubitelji životinja se nadaju da će se i ostale lokalne samouprave ugledati na Pančevo i pomoći napuštenim životinjama da zimske dane provedu u “montažnim domovima”.

Građani ogorčeni

Pojedini građani, koji su na slične načine željeli da pomognu napuštenim psima, tvrde da su kradljivci “hapali” čak i zdjelice za hranu i vodu!

“Pokupili su ih da ih nalože. Lakše je ukrasti kućicu i naložiti nego uraditi nešto konkretno da promijene uzroke svoje besparice. Ovako će kućice ložiti nekoliko dana, a kasnije se opet smrzavati, eventualno nešto drugo ukrasti”, prokomentarisala je Banjalučanka Marijana Tomić.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/lopovi-u-banjaluci-kradu-kucice-za-napustene-pse-pomoc-za-zivotinje-zavrsila-kao-ogrev/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot