Banjaluka: U planu obnova sahat-kule

Objavljeno: 1. 12. 2015 u 12:02h

Ponovna izgradnja sahat-kule, nacionalnog spomenika i jednog od simbola Banjaluke, uvrštena je u godišnji plan Islamske zajednice za 2016.

sahat

Prema riječima Muhedina Spahića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, obnova ovog spomenika ušla je u godišnji plan aktivnosti i prioriteta. Kaže da je zvanični stav IZ bila obnova džamije Ferhadije, ali da to ne umanjuje značaj za ponovnu izgradnju sahat-kule, koja je 15. decembra 1993. godine uništena do temelja. Za takav plan nedostaju novačana sredstva.

“Neminovno je da će sahat-kula, kao najstarija na području BiH, biti obnovljena, te pozivam sve gradske, republičke i državne instance da nam pomognu kako bi ovaj spomenik opet krasio srce grada”, rekao je Spahić i dodao da se na starim razglednicama na kojima se nalazi Ferhadija primjećuje kako je u pravom planu bila sahat-kula.

Sahat-kula se ubraja u 216 javnih objekata u sklopu Ferhat-pašine zadužbine i, prema istorijskim podacima, ona je najstarija sahat-kula na prostoru BiH, koja je na toj lokaciji od 1587. godine.

Prema riječima Armina Džinde, građevinskog tehničara, ono što su za London Big ben i Tauer bridž, to je za Banjaluku bila i ostala sahat-kula, kako zbog starosti, tako i zbog funkcije, jer je 400 godina krasila jedno mjesto.

“U vrijeme rušenja sahat-kula bila je visoka 18,89 metara. Na temeljima bivšeg spomenika anagažovali smo kamione kako bismo pokušali spasiti stari kamen koji je bio dio lauškog kamena kao i dio naše isklesane banjalučke sedre. Tri kamiona sa 25 kubika kamenih ostataka smo pohranili u naselju Vrbanja, koje ćemo iskoristiti u ponovnoj gradnji, a uspjeli smo spasiti satni mehanizam i vrata”, kazao je Džindo.

Ističe kako su ozbiljni u namjeri i želji da ovaj objekat obnove, uradili su premjer stanja, te imaju kompletnu dokumentaciju kako bi došlo do izgradnje.

Iz Odjeljenja Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS su nam kazali da zasad nisu primili predmet kojim bi se tražilo odobrenje za rehabilitaciju tog spomenika.

“Projektna dokumentacija postoji za džamiju Ferhadiju, ali do sada za sahat-kulu nije bilo ništa, a potrebna su i određena sredstva kako bi došlo do obnove. Imamo oko 800 objekata koji su registoravani kao kulturno dobro u RS i taj skromni budžet moramo rasporediti na godišnjem nivou na veliki broj objekata koji su ugroženi na različite načine”, kazala je Milijana Okin, načelnica Odjeljenja za kulturno-istorijsko nasljeđe.

Medžlis IZ Banjaluka u avgustu 2002. podnio je peticiju Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika za proglašenje sahat-kule nacionalnim spomenikom, što je i učinjeno 2003. godine, kada su područje i ostaci istorijske građevine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

Turistička atrakcija

Iz Turističke organizacije grada kažu kako je Banjaluka ostala bez značajnog dijela kulturno-istorijskih spomenika, te da nisu znali kako postoji namjera obnove sahat-kule i kako je to pozitivna namjera koju će podržati.

“Ponovna izgradnja tog nacionalnog spomenika biće pozitivan korak i veliki doprinos za kulturni ambijent Banjaluke kao turističke destinacije”, kazao je Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije grada.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-u-planu-obnova-sahat-kule/||claudebot