U budžet grada parkirano 2,7 miliona maraka

Objavljeno: 30. 11. 2015 u 08:27h

Od naplate parkinga tokom ove godine u gradsku kasu se slilo nešto više od 2,7 miliona maraka.

Polovina od ukupne sume su prihodi automata, a potom slijede telefonske SMS poruke i pretplatne karte, koje vozači najčešće koriste i koje su u budžet unijele značajna sredstva.

U Gradskoj upravi su rekli da na području grada postoje 102 automata za naplatu parkiranja, koji su od januara do oktobra gradsku kasu napunili sa 1,2 miliona maraka.

“U toku je tender za nabavku još dva automata, koji će biti stacionirani u Ravnogorskoj ulici u Novoj varoši, gdje je planirano uvođenje naplate parkiranja”, rekli su u Gradskoj upravi.

Dodaju da građani parking plaćaju najčešće putem automata, ali da ništa manje nije u upotrebi ni plaćanje slanjem poruke sa mobilnog telefona.

“Putem SMS poruka naplaćeno je 786.546, a od pretplatnih karata 383.437 maraka. U prihode spadaju i kazne za nepropisno parkirana vozila. Tako je blokadom vozila inkasirano 121.665, a od “pauka” 99.220 maraka. Voljeli bismo da su javne garaže više iskorišćene, iako nije zanemarljiv ni njihov prihod od 68.500 KM”, kazali su u Gradskoj upravi.

Na pritužbe građana zbog neispravnosti pojedinih automata i odbijanja kovanica kažu da automate redovno servisiraju, na šta potroše više od dvije hiljade maraka mjesečno.

“Automati ne prihvataju seriju kovanica koja je nešto lakša od standardne kovanice, i to nema veze sa njihovom ispravnošću. Sve automate servisira naš radnik na održavanju opreme i preduzeće “Kaldera kompani”, kažu u Gradskoj upravi.

Banjalučanin Milan Pavlović sumnja u ispravnost svih automata, a nerijetko je, kaže, bio u situaciji i da mu odbijaju određene kovanice.

“Prije skoro mjesec sam pokušao da se parkiram kod Sokolskog doma, ali nisam uspio jer automat za naplatu parkiranja nije bio ispravan. Pokušavao sam sa više kovanica, ali nijednu nije prihvatao. Bio sam prinuđen da traži drugo parking mjesto ili da platim parking putem SMS usluge, što sam i učinio”, rekao je Pavlović.

Automati skupi

Iz Gradske uprave su rekli da automati za naplatu parkiranja nisu nimalo jeftini i da se izbjegava njihovo postavljanje na parkinzima malog kapaciteta.

O ovome govori primjer u Solunskoj ulici, gdje je postavljena tabla upozorenja da se parking plaća putem automata i SMS usluge, ali automat nikada nije postavljen, pa se može platiti jedino SMS uslugom.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/u-budzet-grada-parkirano-27-miliona-maraka/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot