Uprava za indirektno oporezivanje počela je primjenjivati novu carinsku informatičku aplikaciju

Objavljeno: 28. 11. 2015 u 13:04h

Uprava za indirektno oporezivanje počela je primjenjivati novu carinsku informatičku aplikaciju ASYCUDA WORLD. Puštanje nove informatičke aplikacije prvo je izvršeno na lokaciji Carinske ispostave Banjaluka, dok će u svim ostalim carinskim ispostavama širom Bosne i Hercegovine biti pokrenuta do aprila 2016. godine.

Za projekat izrade nove carinske informatičke aplikacije EU je obezbjedila 2 miliona eura. Projekt provodi UNCTAD iz Ženeve, a počeo je u januaru 2014. godine. Nova carinska informatička aplikacija obezbijediće mogućnost provođenja svih poslovnih procesa pri carinjenju roba koji se koriste u Evropskoj uniji.

Nova carinska informatička aplikacija urađena je na način da podrži cjelokupnu zakonsku i podzakonsku regulativu iz oblasti carina koja je na snazi u zemljama članicama EU. Asycuda World je centralizovana internet aplikacija gdje se poslovne operacije u potpunosti odvijaju na centralnom serveru koji obezbjeđuje online pristup neograničenom broju korisnika. U novu carinsku informatičku aplikaciju ugrađeni su najsavremeniji informatički alati, a njenom primjenom biće skraćeno vrijeme carinjenja roba, povećana transparentnost u radu carinske službe i bolja analiza rizika zbog izvještavanja u realnom vremenu. Korist od primjene nove carinske aplikacije imaće i poslovna zajednica, posebno zbog mogućnosti korištenja sveobuhvatne bankarske garancije u carinskom postupku. Nudi se mogućnost uvođenja bezpapirnog poslovanja i elektronskog potpisa, te obavljanje poslovnih operacija pod  konceptom „Single Window”.

Banjaluka.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/uprava-za-indirektno-oporezivanje-pocela-je-primjenjivati-novu-carinsku-informaticku-aplikaciju/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot