Javna akcija u Banjaluci: “Kad bi žena bila na čelu” (Foto)

Objavljeno: 27. 11. 2015 u 13:26h

Javna akcija pod nazivom „Kad bi žena bila na čelu“ održana je danas u u hipermarketu Konzum u Banjaluci.

Ova akcija se pored Banjaluke, održala u Sarajevu i Mostaru. U Mostaru je javna akcija održana u prostorijama Mepas Malla, a u Sarajevu u Sarajevo City Centru.

Svi građani i građanke ovom prilikom učestvovali su u u kvizu u kojem su odgovarali na pitanja vezana za položaj žena kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu.

bb1

Organizator ovih akcija je Udruženje Infohouse, a ističu da se ovim akcijama željela podići svijest građana naše zemlje o važnosti učešća žena u političkim procesima i potrebe poštivanja zakona kojima je ženama zagarantirana zastupljenost u izvršnoj vlasti u omjeru od 40% kako bi se ispoštovala rodna ravnopravnost polova, odnosno ravnopravno učešće u odlučivanju.

Udruženje INFOHOUSE ove aktivnosti provodi u okviru višegodišnjeg projekta pod nazivom ‘Ravnopravnost NIJE samo ženska stvar’ kroz koji se intezivno radi na jačanju pozicije žena u političkim partijama u BiH odnosno na političkoj sceni.

50 nijansi bh. politike

U okviru akcije u Banjaluci prisutni su dobili i publikaciju“50 nijansi bh. politike: Analiza rodne ravnopravnosti u političkim strankama u BiH”.

Ova se knjiga bavi pitanjem rodne ravnopravnosti unutar najjačih političkih partija u Bosni i Hercegovini, analizom dokumenata i praksi stranaka koje su na vlast došle nakon Općih izbora 2014. godine.

bb2

Analizom su obuhvaćene – SDP BiH, Demokratska fronta Željko Komšić, SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS.

Istraživanje je provedeno od jula do oktobra 2015. godine.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/javna-akcija-u-banjaluci-kad-bi-zena-bila-na-celu-foto/?utm_source=SingleNajnovijeVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleNajnovijeVijesti||claudebot