Banjaluka: Uspostavljen sistem upozoravanja od poplava u slivu rijeke Vrbas

Objavljeno: 27. 11. 2015 u 13:05h

Uspostavljanje mreže 28 hidrometeoroloških stanica u slivu rijeke Vrbas za prognoziranje i pravovremeno upozoravanje od poplava u vrijednosti 500.000 maraka završeno je juče.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić je rekla da je riječ o dijelu projekta “Integrisanje klimatskih promjena u smanjenje rizika od poplava u slivu rijeke Vrbas”, koji sprovodi UNDP u partnerstvu sa ovim Ministarstvom.

“Mreža sadrži 28 hidrometeoroloških stanica od čega je 20 padavinskih, dvije meteorološke i šest hidroloških automatskih stanica. One će omogućiti mjerenje vodostaja, protoka vode, padavina i drugih meteoroloških parametara u realnom vremenu kako bismo u slučaju potrebe mogli na vrijeme da reagujemo”, navela je juče Golićeva na obilježavanju završetka radova na ovom projektu kod jedne od mjernih stanica u Delibašinom selu u Banjaluci.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović je dodao da će na teritoriji grada biti postavljene tri hidrološke, te po jedna padavinska i meteorološka.

Zamjenik rezidentnog predstavnika UNDP-a za BiH Zahira Virani je rekla da je ovo prvi sistem ove vrste u BiH na slivu Vrbasa.

“Ovaj model želimo prenijeti na ostale slivove rijeka kako bismo dobili jedinstven sistem ranog upozorenja  od poplava na ovoj teritoriji”, dodala je Virani.

Izvor: Glas Srpske

 

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-uspostavljen-sistem-upozoravanja-od-poplava-u-slivu-rijeke-vrbas/||claudebot