Banjaluka: Kao krajnja mjera referendum u Boriku

Objavljeno: 26. 11. 2015 u 09:03h

Predstavnici Građanske inicijative za Borik, na konferenciji povodom glasanja u Skuštini grada rekli su da će održati sastanak sa ostalim članovima inicijative, gdje će definisati dalje korake kako bi spriječili gradnju crkve na mjestu dječijeg igrališta, a u krajnjem slučaju biće referendum za građane Borika.

Prvo slijede sastanci sa svim članovima Inicijative, gdje će definisati korake, ali kažu da će oni podrazumijevati i razgovore sa predstavnicima Crkve, a u krajnjem slučaju biće održan referendum za građane Borika treba li dozvoliti gradnju crkve ili ne na lokaciji igrališta.

Predstavnici Inicijative kažu da su smatrali da je 5.110 potpisa koje su skupili u peticiji dovoljno da se ova odluka stavi van snage, ali da ovakvim ishodom na zasjedanju Skupštine grada ipak nisu iznenađeni. Građansku inicijativu za Borik podržalo je devet odbornika, protiv je bilo 10, uzdržano tri, a devet odbornika nije bilo prisutno na glasanju preksinoć oko 21 čas.

“Ipak smo se nadali da će vlast početi da sluša glas naroda i uvaži mišljenje onih građana koji traže da njihov životni prostor i kvalitet života budu što bolji”, rekao je Miodrag Dakić, član Inicijativnog odbora.

Predstavnici Građanske inicijative osvrnuli su se i na komentarisanje odbornika koje je bilo usmjereno na polemiku za i protiv crkve, a ne na zelenu površinu i značaj igrališta za stanovnike, te smatraju kako većina odbornika nije pročitala tekst inicijative.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović povodom ovog pitanja rekao je juče da sluša struku i da će poštovati prijedlog Odjeljenja prostornog uređenja.

“Ne vidim nikakav problem u zahtjevu jednog broja građana da se crkva ne gradi, ali ima i onih  koji traže da se gradi, dok ima i onih trećih koji kažu da se u blizini nalazi igralište koje je prazno”, rekao je Gavranović, dodajući da je pravu mjeru teško naći.

On je istakao da je na javnoj raspravi u ovoj mjesnoj zajednici bilo malo građana, te da je uvlačenje Crkve u ovu situaciju nepotrebno i da ne treba licitirati s tim ima li malo ili puno crkava u gradu.

Nakon odbijanja prijedloga Građanske inicijative, prijedlog izmjene Regulacionog plana za stambeno naselje Borik naći će se na nekom od narednih zasjedanja pred odbornicima. Iz Građanske inicijative za Borik očekuju da bi to moglo biti na zasjedanju 29. decembra.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-kao-krajnja-mjera-referendum-u-boriku/||claudebot