Ulična akcija u Banjaluci: Nulta tolerancija za nasilje nad ženama (Foto)

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 13:37h

Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće u Banjaluci rekla je da u Sigurnoj kući trenutno boravi 14 osoba, žena i djece, koji su zbrinuti nakon pretrpljenog nasilja u porodici.

ud1

Fondacija Udružene žene Banjaluka organizovala je danas uličnu akciju na trgu Krajine povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja prema ženama.

Članice ovog tima su podjelom letaka i razgovorom informisali građanke i građane Banjaluke o prepoznavanju nasilja u porodici i drugih oblika nasilja protiv žena i procedurama zaštite od strane lokalnih institucija.

ud2

Aleksandra Petrić, izvršna direktorica Fondacije Udružene žene rekla je da danas u Banjaluci, kao i u svim svojim drugim aktivnostima, šalju poruke da nasilje protiv žena treba biti kažnjivo i da treba da postoji nulta tolerancija od svih institucija koje su u sistemu zaštite, odnosno da se nasilje, kada se prijavi od strane žene koja je preživjela nasilje, adekvatno i brzo procesuira.

“Kada je riječ o trenutnoj situaciji, stanje je mnogo bolje nego prije deset godina što znači da ne možemo biti nezadovoljni. Postoje pomaci, ali je to još uvijek nedovoljno. Klijentice koje nam dolaze po besplatnu pravnu pomoć govore da imaju neadekvantan tretman u Centru za socijalni rad, policiji i u Centrima za mentalno zdravlje. Još uvijek ne postoji dovoljna svijest o potrebi i podršci ženama. Lični stav institucija je da se očuva porodica, što mi smatramo da je nedopsutivo s obzirom da kada je riječ o nasilju u porodici onda trpe i žena i djeca. Takve porodice nema potrebe da se očuvaju”, rekla je za BUKU Aleksandra Petrić.

Ona ističe da je ženama bez podrške šire zajednice teško da imaju izlaznu strategiju iz kruga nasilja.

Amela Bašić Tomić, koordinatorica Sigurne kuće u Banjaluci rekla je da u Sigurnoj kući trenutno boravi 14 osoba, žena i djece, koji su zbrinuti nakon pretrpljenog nasilja u porodici.

ud3

“Sigurna kuća je prepoznata kao posebna mjera podrške kroz Zakon o zaštiti od nasilja u porodici i propisani su standardi za njen rad. Ti standardi podrazumijevaju niz mjera koje jedan objekat treba da ima da bi mogao da ispunjava odgovarajuće uslove i da obavlja funkciju zbrinjavanja i pružanja stručne podršku žrtvama nasilja u porodici”, ističe za BUKU Amela Bašić Tomić.

Ona ističe da ženama osim sigurnog krova nad glavom u sigurnim kućama je obezbijeđena psiho-socijalna pomoć i podrška tokom cijelog boravka, tu je prisutan terapijski tretman, medicinska pomoć i njega, pravna pomoć i učešće i rad u okviru okupacione terapcije.

ud4

Amela kaže da oni sa ženama koje su boravile u sigurnoj kući u Banjaluci ostaju dugo u kontaktu, razgovaraju sa njima i podrška su im u svakom trenutku.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ulicna-akcija-u-banjaluci-nulta-tolerancija-za-nasilje-nad-zenama-foto/||claudebot