Skupština Banjaluke odbila 5000 potpisa, aktivisti šokirani skupštinskom raspravom o izgradnji crkve

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 12:43h

Skupština grada Banjaluke: Ipak gradimo crkvu!

fro1

Skupština grada Banjaluka je kasno sinoć, a kao posljednja tačka dnevnog reda, odbila prijedlog Građanske inicijative za Borik o izmjeni regulacionog plana koji podrazumijeva gradnju crkve u Boriku i time uništavanje zelene površine u tom banjalučkom naselju.

Iako je Građanska inicijativa skupila nešto preko 5000 potpisa za očuvanje zelene površine u Boriku, ovu inicijativu Skupština grada nije podržala.

U inicijativi kažu kako su razočarani i šokirani skupštinskom raspravom u gradu koji sebe doživljava kao grad koji promoviše kulturu.

Oni kažu da je raspravi manjkalo konkretnih argumenata, dijaloga, a da mnogi odbornici nisu ni znali gdje se pomenuta lokacija nalazi.Istaknuto je kako je samo nekolicina odbornika bila stvarno zainteresovana za raspravu te da je bilo i konstruktivnih prijedloga od strane predsjednika gradske Skupštine.

Većina diskusije svela se na dokazivanje ko je veći pravoslavac i ko je to protiv izgradnje pravoslavnog hrama, iako Građanska inicijativa nikada nije tvrdila da je protiv crkve.

Neki odbornici išli su tako daleko da su čak tražili i spiskove građana, da bi se utvrdilo ima li među potpisnicima pripadnici nesrpske nacionalnosti koji bi tako, valjda trebali biti protiv izgradnje pravoslavnog hrama, kažu u Inicijativi.

Oni su ponovili kako su i pravoslavni vjernici potpisivali peticiju.

Sinoćnje skupštinsko zasjedanje svelo se na i na optužbe prema Građanskoj inicijativi, tvrdeći kako pojedini članovi iste prijete “uvaženoj” skupštini grada iako su oni za govornicom samo najavili nastavak legitimne demokratske borbe za čuvanje zelene površine, jer po njima, borba još nije završena.

U inicijativi su danas kazali kako će u razgovore uključiti Srpsku pravoslavnu, koje su u prethodnom periodu isključili iz čitave debate.

Konačan verdikt, zasjedanju Skupštine grada prisustvovala su 22 odbornika od kojih je devet glasalo ZA, deset PROTIV dok su tri odbornika bila uzdržana.

Namjera inicijative je bila da se stavi van snage prethodna odluka Grada da se na površini javne zelene površine – dječijeg igrališta gradi pravoslavna crkva, sa pomoćnim objektom od preko 1000 kvadrata.

fro2

Miodrag Dakić, član Inicijativnog odbora rekao je:

„Uspjeli smo prikupiti preko 5000 potpisa podrške Građanskoj inicijativi – Borik, nadajući se da će taj broj biti dovoljan da bi Skuptština Grada odlučila u korist ove inicijative. Međutim, kasno sinoć, jer ovo je bila zadnja tačka na dnevnom redu sjednice Skupštine, Skupština grada je glasala protiv. Ova građanska inicijativa nije dobila dovoljan broj glasova odbornika u Skupštini Grada.  Konačni rezultati su: 9 odbornika je podržalo, 10 je bilo protiv, a 3 odbornika su bila suzdržana.  9 odbornika nije bilo prisutno prilikom glasanja. Nismo iznenađeni ovakvim ishodom glasanja, iako smo se nadali da će vlasti početi da slušaju glas naroda i da uvažavaju mišljenje  građana koji traže da njihov životni prostor i njihov život uopšte bude kvalitetniji u ovom gradu.“

Dakić je rekao da će građanska inicijativa nastaviti da se bori za ovu javnu površinu i da će iskoristiti sva demokratska sredstva da bi u tome uspjela.

Sanda Vukojević, se zahvalila svim 5110 građana koji su smogli hrabrosti, koji su imali zdravog razuma, koji su razmišljali o sebi i svojoj djeci i koji su potpisali ovu peticiju.“

fro3

Osvrćući se na sinoćnu skupštinu grada, kojoj je prisustvovala, Vukojević ju je uporedila sa teatrom apsurda.

„Bila sam duboko razočarana primitivizmom, bahatošću,  odsustvom bilo kakvog kulturnog dijaloga, argumentovane diskusije odbornika. To su odbornici grada Banjaluke koji je najveći grad u Republici Srpskoj koja se promoviše kao centar kulture, u kojoj se razumiju potrebe građana, potrebe mladih i djece. Nivo komunikacije je sramotan, ne služi na čast, već na sramotu odbornika i svih građana Banjaluke.“

Neki odbornici su Dakićevu izjavu da će Inicijativa nastaviti da se bori, shvatili kao prijetnju. Dakić kaže da „oni ne razumiju demokratski proces učešća građana u donošenju odluka“, a Vukojević dodaje da je baš na toj sjednici, jedan od odbornika SNSD-a fizički prijetio drugom odborniku da će ga „išutati nogama i izbaciti iz sale“.

“Stekla sam utisak da većina odbornika nije pročitala tekst peticije, niti su znali da je ona na dnevnom redu skupštine. Odbornik Marinko Umićević je bio iznenađen ‘ko je ovo stavio na dnevni red’ i predlagao da se to povuče sa dnevnog reda. Zatim je tražio da vidi ‘ko je sve potpisao, ima li Hrvata i Muslimana i ko je glasao protiv crkve”, kazala je ona medijima u Banjaluci

Odbornici SNSD-a su sveli diskusiju na to ‘ko je za ili protiv crkve’.

„Diskusija je nastavljena o tome ko je kad kršten, dokazivali svoj pravoslavlje, svoje srpstvo, ko je koliko svoje djece krstio, u kojoj crkvi i kad, što je potpuno besmisleno.“

Jedan od odbornika SNSD-a je kazao „Tražićemo od Jefrema da se za 6 mjeseci sagradi crkva ekspresno“.

„Jedan jedini odbornik, Zoran Talić, je govorio o zelenoj površini,  o djeci, o pravima djece, da djeca tu dolaze i da im je potrebna trava na kojoj će se igrati, da tu zimi dolaze djeca iz svih naselja da se sankaju… jedan jedini odbornik od njih 22.“ kazala je Vukojevićeva.

„Jučerašnja odluka odbornika SNSD-a duboko me razočarala. Svi drugi su podržali našu inicijativu,  jer su razumjeli naše potrebe za tom malom zelenom površinom. Zar mnogo tražimo?“, rekao je Niko Anušić danas u Banjaluci

„O toj našoj oazi odluku donose dizanjem ruke ljudi koji ne znaju ni gdje se to nalazi.“ rekao je on.

On je dodao da mu je žao što su odbornici SNSD-a sve sveli na to da je inicijativa protiv crkve.

„Našu inicijativu su potpisali i mnogi vjernici,  za koje je svetinja njihovo dijete i koji žele da njihova djeca sretno odrastaju na toj zelenoj površini.“

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/skupstina-banjaluke-odbila-5000-potpisa-aktivisti-sokirani-skupstinskom-raspravom-o-izgradnji-crkve/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot