Budžet Banjaluke skrojen za sve

Objavljeno: 25. 11. 2015 u 11:05h

Nacrt budžeta Banjaluke za 2016. godinu, koji je težak 128,2 miliona KM, usvojen je juče na zasjedanju gradskog parlamenta.

Za njega je glasalo 19 odbornika, dok je pet bilo uzdržano i on je veći za 9,5 miliona KM u odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da predloženi budžet može zadovoljiti sve potrebe grada.

“Budžet je optimističan i da bi se ostvario, potrebno je da svi izvršavaju svoje obaveze. Imamo niz mjera za ubiranje prihoda koje su pokazale rezultate i koje ćemo i ubuduće primjenjivati”, rekao je Gavranović.

Naglasio je da će prioritet u idućoj godini biti socijalna davanja.

“Socijalne potrebe ne mogu biti predmet umanjenja u budžetu već se trudimo da svake godine obezbijedimo nešto više novca, a tako smo planirali i iduće godine. U razvoj privrede uložićemo oko tri miliona KM. Obezbijedili smo i sredstva za subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje, koja su manja u odnosu na ovogodišnja i iznose 550.000 KM. Rasprava o budžetu će pokazati da li ćemo taj iznos povećavati ili smanjivati”, kazao je Gavranović.

On je rekao da je za iduću godinu planiran i nastavak izgradnje sistema vodosnabdijevanja Crnog vrela i Banjica.

“Nastavićemo sa rekonstrukcijom tvrđave Kastel, a planirali smo i sredstva za sanaciju krova i fasade Kulturnog centra Banski dvor. U planu je i novac za otvaranje novih vrtića”, naglasio je Gavranović.

Komentarišući primjedbe odbornika opozicije da je za stručne usluge u 2016. planirano previše novca, Gavranović je rekao da se planiranih dva miliona KM ne troši na honorare ili plate.

“Tim novcem se plaćaju osiguranja radnika, vozila, poštanske usluge i platni promet”, tvrdi Gavranović.

Dodao je da će javnost svoje mišljenje o nacrtu budžeta grada moći dati tokom javne rasprave koja će biti od 24. novembra do 4. decembra.

Odbornik SNSD-a Draško Ilić rekao je da grad ima šansu da u idućoj godini ostvari budžet veći od planiranog.

“Moramo posegnuti za resursima koje do sada nismo iskoristili. Ako bi grad prodao pojedine poslovne prostore, automatski bi se ostvarili prihodi u budžetu, a smanjili rashodi za njihovo održavanje”, kazao je Ilić.

U višečasovnoj raspravi odbornici opozicije su smatrali da je ovako planiran budžet nerealan.

Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a, rekao je da se subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje nisu smjele smanjivati.

“Bolje da su smanjili plate zaposlenih u Gradskoj upravi. Isto tako, iduće godine je za isplatu sudskih presuda planirano 1,3 miliona maraka. Grad svake godine previše troši na tu stavku”, naveo je Mirošljević.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/budzet-banjaluke-skrojen-za-sve/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])