Banjaluka: Čas fizičkog u improvizovanoj učionici

Objavljeno: 24. 11. 2015 u 08:40h

Učenici četiri srednje škole i ove zime, kao i nekoliko proteklih godina, fizičko vaspitanje izvode u improvizovanim prostorijama jer nemaju fiskulturne sale.

S nedostatkom sale bore se Građevinska škola, Ugostiteljsko-trgovinsko-turistička, Škola učenika u privredi i Medicinska škola, čiji učenici čak idu 1,5 km do sale u krugu Hirurgije.

“Od ukupno 17 srednjih škola na teritoriji grada, njih četiri uopšte nemaju salu, pa za časove fizičkog traže alternativna rješenja. Preostalih 13 škola u svom sastavu imaju fiskulturne sale, nekima je potrebna sanacija, dok preostale fiskulturne dvorane nemaju dovoljan kapacitet da prime sve učenike. Nije rijedak slučaj da se na jednom času fizičkog vaspitanja zatekne više odjeljenja”, kazala je Kristina Mrđa, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Banjaluka.

Kad je hladno i zabijeli snijeg, 481 učenik Građevinske škole časove fizičkog vaspitanja izvodi u improvizovanoj učionici s popratnim sadržajima.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole, istakao je da učenici ove škole za potrebe fizičkog vaspitanja inače koriste spoljne terene Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), ali i obližnji park “Mladen Stojanović”.

“Od kada kada se Građevinska škola preselila na novu adresu, naši učenici časove fiskulture u toku čitave školske godine obavljaju na tuđim terenima. Kada su zimski mjeseci, časovi se odrađuju u improvizovanoj učionici. Kad je lijepo vrijeme, problem s nedostatkom sale nastojimo riješiti korištenjem sportskih terena PMF-a. Imamo sreću što se u blizini nas nalazi i park ‘Mladen Stojanović’, koji ima sve potrebne sprave”, kaže Bajić.

U improvizovanoj učionici za fizičko vaspitanje u ovoj školi, koju smo juče posjetili, može se igrati stoni tenis, a tu se nalazi i nekoliko lopti i strunjača.

Učenici Medicinske škole na časove fizičkog i dalje će odlaziti do sale koja je udaljena 1,5 km, a koja se nalazi u krugu Hirurgije. Da odu na čas fizičkog, srednjoškolcima treba oko 20 minuta hoda iz kruga “Kosmosa”, gdje je trenutno sjedište ove škole, do kruga Hirurgije.

Vladimir Jagodić, direktor Medicinske škole, kaže da ova škola ima 33 odjeljenja, te da časove fizičkog obavljaju u dotrajaloj sali.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS istakli su da oni u saradnji sa lokalnim zajednicama rade kontinuirano na izgradnji fiskulturnih dvorana.

Naglašavaju da sve osnovne škole na teritoriji grada imaju adekvatne dvorane u kojima se izvodi nastava fizičkog vaspitanja. Posljednja obnovljena fiskulturna dvorana je bila u OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, za koju je izdvojeno 174.000 maraka.

Važno je navesti i da su putem EU programa za oporavak od poplava u proteklih godinu na području Banjaluke sanirane fiskulturne sale u Tehničkoj, Ekonomskoj i Tehnološkoj školi sa ukupnim iznosom od 575.404 KM, te sale u OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Đura Jakšić” i OŠ “Borisav Stanković” sa ukupnim iznosom od 779.407 KM.

Dinamika daljih ulaganja u sanaciju i izgradnju fiskulturnih dvorana zavisi od raspoloživih sredstava.

Dobre sale u osnovnim školama

Dušan Mišljenović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regija Banjaluka, istakao je da sve osnovne škole imaju sale u kojima se izvodi nastava fizičkog vaspitanja.

“Fiskulturne sale u osnovnim školama su adekvatno opremljene i sasvim korektne za rad. Kada je riječ o školama sa većim brojem učenika, dešava se da u pojedinim školama salu u jednom terminu znaju koristiti i učenici dva odjeljenja”, naveo je Mišljenović.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-cas-fizickog-u-improvizovanoj-ucionici/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])