Počeo Festival nauke u Banjaluci

Objavljeno: 11. 11. 2015 u 14:48h

Na Festivalu nauke, koji je otvoren danas u Domu omladine u Banjaluci, posjetioci imaju priliku da vide razne eksperimente, ali i robote od lego kockica, hologram, munje u epruveti, jaje u boci, zlatnu kišu i mnogo čega drugoga.

Festival nauke, u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije RS, održava se peti put, a trajaće dva dana. Na njemu učestvuje 18 izlagača među kojima mnogi fakulteti Univerziteta u Banjaluci, niz srednjih škola, a osim pokazivanja eksperimenata izlagači su organizovali i radionice.

Andrej Pavlica, učenik prvog razreda Katoličke gimnazije na Festivalu pokazuje svoju verziju principa prenošenja zvuka preko lasera.

“Ovo u svijet ima veliku primjenu, između ostalog ovaj princip koristi se i u špijunaži. Naši učenici će posjetiocima pokazati i hologram, “bubu” odnosno robota koji je učenik napravio od konzerve, žice i baterija, prelamanje svjetlosti, periskop, spektroskop, magičnu kutiju, lava lampu i mnoge druge radove”, kaže Andrijana Kovačević, profesor fizike u Katoličkoj gimnaziji.

Milena Ljubičić, projekt menadžer u Univerzitetsko preduzetničkom centru, kaže da su izabrali 3D printer i robota od lego kockica, kako bi zainteresovali djecu za programiranje.

“Ideja robota je da ih djeca od 10 godina sklapaju i da nauče osnove programiranja”, rekla je Ljubičić i objasnila je da ovakvi roboti osim kreanja napred i nazad imaju i opcije podizanja ruku, šutiranje loptice, podizanje određenih stvari.

Jasmin Komić, ministar nauke i tehnologije RS, koji je otvorio ovaj festival, izjavio je da je ostvaren cilj da Festival nauke izazove interes.

“Njegov je zadatak prije svega promocija onoga što se dešava u nauci, pogotovo za najmlađe posjetioce”, kazao je Komić i dodao da je “znanje strateški resurs”.

U Muzeju RS postavljen je planetarijum, sutra će biti organizovana tri predavanja, te svečana akademija na kojoj će biti dodjeljene nagrade u 19 časova.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/poceo-festival-nauke-u-banjaluci/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])