Ekološka bomba u gornjem toku Vrbasa: Da li Banjaluci prijeti trovanje?!

Objavljeno: 11. 11. 2015 u 08:27h

Na rijeci Vrbas u Bugojnu, kao i pojedinim pritokama ove rijeke, analiza vode pokazala je alarmantne rezultate zbog ispusta otpadnih voda pogona za preradu kože, a s obzirom na to da se radi o izuzetno otrovnim i teško razgradivim materijama, postavlja se pitanje koliko je zbog ovakvih ispusta ugrožena voda kojom se banjalučka domaćinstva napajaju iz tog istog Vrbasa!

Inače, ovo je samo jedan u nizu ovakvih slučajeva s kojim je javnost upoznata sticajem okolnosti, te isključivo zalaganjem ribolovaca iz Sportsko-ribolovnog društva Bugojno, koji su samostalno inicirali uzorkovanje vode sa kritičnih lokacija uz nadzor kantonalnog vodnog inspektora.

Katastrofalni rezultati

Rezultati kontrole vode u gornjem toku Vrbasa bili su  katastrofalni, ali i bez njih ribari su svjedočili pomoru ribe pa su postavili table upozorenja da je voda opasna za korišćenje u bilo kakve svrhe. Otpadne vode koje ispuštaju pogoni za preradu kože sadrže teške metale, kiseline, omekšivače, boje i sve ono što, kako kažu bugojanski ribari, treba da zabrine sve ljude nizvodno od ispusta.

O problemu kvaliteta vode u gornjem toku Vrbasa Press je obavijestio Gradsku upravu i preduzeće „Vodovod”, odakle nam je rečeno da su naložene vanredne inspekcije i uzimanje rezultata iz vodozahvata radi testiranja na materije koje nastaju preradom kože.

“Vodna inspekcija grada kontaktirala je s glavnim republičkim vodnim inspektorom, čija nadležnost je međuentitetska saradnja sa glavnim federalnim vodnim inspektorom od kog je zatraženo da bude urađen zvaničan nalaz kod ovlašćene laboratorije. Potom smo obaviješteni da je glavni federalni vodni inspektor najavio uzimanje uzoraka sa predmetne lokacije te očekujemo rezultate te analize. Obaviještena je i ustanova „Vode Srpske” o potrebi vanrednog uzorkovanja na lokalitetu Novoselija na teške metale, a navedene upravne mjere narediće i republički vodni inspektor kao i „Vodovod” Banjaluka”, kažu u Gradskoj upravi.

Teški metali u vodi

Iz SRD Bugojno apeluju na sva ribolovačka udruženja na Vrbasu, kao i sve građane da ne dozvole trovanje Vrbasa, te da se zajednički i što hitnije pronađe rješenje da bude zaustavljeno ovakvo ponašanje prema jednom od najvažnijih resursa.

“Ovdje nije riječ samo o potrovanim i ugroženim ribama, nego i o čovjeku. Vrbas je voda prve klase, a prema njemu se odnose kao prema fekalnom odvodu. Postavlja se pitanje ko to smije da da ekološku dozvolu privatnom licu koje koristi tehnologiju za preradu kože od prije 60 godina? Imamo uzorke vode čiji rezultati su katastrofa. Radi se o otrovnim materijama koje nisu lako razgradive i koje predstavljaju opasnost za sve nas. Ne samo da smo ignorisani, nego smo imali i opstrukcije u našim pokušajima da spasemo što se da spasti. Ovom prilikom apelujem na sve ljude zdravog razuma, a posebno kolege ribolovce da ne čekaju da bilo ko to radi umjesto njih, nego neka sami iniciraju uzorkovanje vode i budno prate stanje, jer ovo što se kod nas radi katastrofa je. Sav taj otrov ide dalje niz vodu, a Banjaluka se napaja iz istog ovog Vrbasa”, kaže Nihad Hodžić, predsjednik SRD Bugojno.

S obzirom na to da se ne radi o jedinom ispustu otpadnih voda koje završavaju u Vrbasu uzvodno od vodozahvata, Press će nastaviti da izvještava o ovom problemu i u narednim brojevima.

Udaljenost i taloženje zasad dovoljni?

Kontrola vode na vodozahvatu u Novoseliji se, kako kažu u Gradskoj upravi, obavlja redovno, a do sada nisu zabilježene povećane koncentracije materija koje bi mogle ukazati na to da je riječ o otpadnim vodama iz pogona za preradu kože.

“Vodovod”, redovno uzima uzorak sirove vode i šalje ga na analizu u ovlašćenu laboratoriju u Beograd, gdje se vrši ispitivanje na teške metale i do sada nije zabilježena povećana koncentracija sulfida, hroma kao i drugih teških metala. Sama udaljenost mjesta ispusta u površinske vode ukazuje na to da postoji veliko razblaženje i taloženje do vodozahvata u Banjaluci”, kaže portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/ekoloska-bomba-u-gornjem-toku-vrbasa-da-li-banjaluci-prijeti-trovanje/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])