Banjaluka: Studenti daju krv

Objavljeno: 11. 11. 2015 u 14:40h

U Zavodu za transfuzijsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci danas je organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi studenata banjalučkog Univerziteta.

U toku prvih sat vremena akcije prikupljeno je 18 doza krvi, a predsjednik Saveza studenata Medicinskog fakulteta Radomir Jerkić rekao je da se do kraja akcije očekuje i do 100 dobrovoljnih davalaca.

“Zadovoljni smo dosadašnjim odzivom. Ovo je treća godina kako ovaj savez, zajedno sa studentskim organizacijama ostalih fakulteta i drugim studentskim savezima uspješno organizuje ovu akciju“, rekao je Jerkić novinarima.

On je naglasio da je cilj prikupiti doze krvi neophodne zdravstvenom sistemu, ali i istaći značaj dobrovoljnog davalaštva.

“Svako ko u toku godine daruje krv oslobođen je plaćanja participacije za zdravstvene usluge i ima popuste na određene lijekove sa `A` i `B` liste”, podsjetio je Jerkić.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja u resoru za zdravstvenu zaštitu LJiljana Ivančić istakla je da resorno ministarstvo podržava ovakve akcije, naročito kada dolaze od mladih.

“To govori o humanoj svijesti mladih i želji da pomognu onima kojima je najpotrebnije”, istakla je Ivančićeva.

Direktor Zavoda za transfuzijsku medicinu Srpske Gordana Guzijan rekla je da je krv lijek koja se može dobiti samo od zdravog čovjeka, te nema nikakvu farmaceutsku zamjenu.

“Zalihe krvi svakodnevno se troše, zbog čega je važno imati kontinuirano pripremljene akcije”, naglasila je Guzijan i dodala da je rok trajanja krvi relativno kratak, pa su ovakve akcije značajne da bi se zalihe obnavljale.

Akciju dobrovoljnog davanja krvi danas od 8.00 do 14.00 časova organizuju Savez studenata Medicinskog fakulteta banjalučkog Univerziteta, Udruženje studenata medicine Srpske, Studentski parlament Banjaluka i Unija studenata Srpske.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-studenti-daju-krv/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])