Prepreke za igradnju crkve u Boriku: Zemlja bila privatna, moguća tužba

Objavljeno: 9. 11. 2015 u 09:51h

Plan grada Banjaluka da napravi crkvu na zelenoj površini u Boriku osim negativnih komentara građana i potpisavanja peticije mogao bi da dobije i novu dimenziju – i to sudsku.

Naime, ovo zemljište je u nekim ranijim vremenima oduzeto jednoj banjalučkoj porodici čiji su nasljednici, po riječima Milenka Jaćimovića, odbornika u Skupštini grada, pristali da se odreknu prava na povrat i poklone ga gradu, ali da na tom mjestu ostane park ili zelena površina. U suprotnom, ovaj odbornik vjeruje da grad očekuje sudska tužba i milionska odšteta.

“Prvi put sam tu informaciju saznao na sjednici Vijeća za vjerska pitanja, kada se jedna službenica Gradske uprave ‘izletjela’ s tom pričom, a navodno se radi o tri dunuma. Takođe, gospođa čija je zemlja prisustvovala je i javnoj raspravi o ovoj temi u Banskom dvoru i tada iznijela podatke da je zemlja generacijama bila u njenoj porodici i sve to potkrijepila zvaničnim dokumentima. Ukoliko odluči da podnese tužbu, sigurno će je dobiti”, kazao je Milenko Jaćimović, nezavisni odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Jaćimović je rekao da se pojavio još jedan čovjek koji takođe ima dio zemlje koji potpada pod Regulacioni plan o gradnji, doduše mali, ali, kako kaže, tužba je tužba, a “gospodin ju je i najavio”.

I Vladimir Mirošljević, odbornik iz koalicije PDP-NDP, izrazio je bojazan od tužbe.

“Koliko znam, gospođa nema ništa protiv da se tu pravi vjerski objekat,  nego da se tu pravi još jedan dodatni objekat od 1.000 kvadrata. Ne znam čemu će služiti, a čisto sumnjam da i iko drugi osim možda par ljudi zna koja će mu biti namjena. U slučaju da gospođa podigne tužbu, sud će zemlju vratiti njoj, a onda će grad morati da je obešteti, što je minimum  milion maraka. Ono što je još veći problem je to da će i taj kao i prethodne milione opet da plate građani”, rekao je Mirošljević.

Kako smo saznali, u ovoj priči radi se o staroj banjalučkoj porodici Perduv, koja je u svom vlasništvu imala veliki broj dunuma u ovom dijelu gradu.

Jasna Perduv, 72-godišnja nasljednica, kaže da je bila zatečena i iznenađena kada je pročitala napise da će baš na toj zemlji graditi crkvu.

“Stvarno mi nije jasno odakle im takva ideja, to zemljište je oduvijek bilo igralište i zelena površina. Zemljište je u našoj porodici bilo od 1928. godine kada ga je pokojni djed kupio. Kasnije jedan dio je oduzet, jedan je prodat, a ovaj sporni dio se poslije djedove smrti u zemljišnim knjigama vodi na mojoj majci i ujaku, za šta imam i dokumentaciju”, navodi Perduvova.

Ona nije htjela govoriti o tome da li će tužiti grad.

“Zemlja je oduvijek bila naša, ali nažalost, svi su oni jači od običnog čovjeka, pojedinca. Neću još da pričam ni o kakvim tužbama pa da ispadne da nekome prijetim. Prije svih narednih koraka moraću se konsultovati sa ostatkom porodice i tek onda vidjeti šta i kako dalje. Ako se neko vodi kao vlasnik i na deset kvadrata, on ima svoja prava”, rekla je ova Banjalučanka i istakla da je tražila sastanak i sa gradonačelnikom Slobodanom Gavranovićem, ali da joj se on nikako nije javio.

Pokušali smo juče da dobijemo i stav Zorana Novakovića, načelnika Stambeno-komunalnog  i odjeljenja saobraćaja grada, ali se on do zaključenja ovog broja “Nezavisnih” nije javljao na telefon.

Više od 1.000 potpisa za dan

Peticiju povodom najava o izmjeni Regulacionog plana stambenog naselja Borik, kojom je predviđeno da na dječjem igralištu OŠ “Branko Ćopić” bude izgrađena crkva, prvog dana potpisalo je više od 1.000 građana.

Iz inicijative “Naš prostor” kažu da su izuzetno zadovoljni odzivom građana. Prikupljanje potpisa trajaće do petka, 13. novembra, od deset do 20 časova na Trgu Krajine i u Boriku ispred trgovine “Moj market”.

“Ovom peticijom tražimo od Skupštine grada Banjaluka da usvoji odluku kojom se stavlja van snage Odluka o izradi izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Borik”, rekli su iz inicijative “Naš prostor”, te pozivaju građane da potpišu peticiju jer je, kako kažu, uništavanje zelenih površina problem svih građana.

Kako bi bilo očuvano dječje igralište u Bulevaru Živojina Mišića, građani su ranije povodom izmjene Regulacionog plana mogli da na predviđenim mjestima upišu svoje primjedbe, a održana je i javna rasprava na kojoj su se građani oštro protivili izgradnji bilo kakvog objekta na ovoj lokaciji.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/prepreke-za-igradnju-crkve-u-boriku-zemlja-bila-privatna-moguca-tuzba/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot