Jagma za ogrevom u Banjaluci

Objavljeno: 3. 11. 2015 u 10:48h

Nešto niže jutarnje temperature i zima koja uskoro stiže pokrenuli su ovih dana pravu jagmu za ogrevom. Povećana je i prodaja grijalica, peći, šporeta na drva i drugih uređaja za zagrijavanje prostorija.

Potvrdili su ovo prodavci, ističući da kupci najviše kupuju ugalj i palete sa drvnom sječkom. Na jednom od najpoznatijih mjesta u gradu za prodaju ogreva, nedaleko od Nove pijace, trgovci zadovoljno trljaju ruke.

“Ovih dana kupci posebno traže palete iscijepanih bukovih, hrastovih i grabovih drva. Paleta u kojoj je 1,7 kubika drveta košta 160 KM. Pored toga, porasla je potražnja i za briketom, škartom i peletom”, rekao je šef prodaje u ovoj drvnoj industriji Zoran Irić.

Dodao je da se cijene ogreva, u odnosnu na lani, u suštini iste.

“Ove godine jedino pala cijena peleta. Tona je ranije koštala više od 300 a sada 280 KM, a sve zbog velike ponude”, dodao je Irić

Prodajom uglja zadovoljan je trgovac ovim ogrevnim derivatom Dragan Jelić.

“Dnevno prodam u prosjeku osam tona uglja. Ako se uzme u obzir kupovna moć građana zadovoljan sam. Narod se grijati mora”, rekao je Jelić.

Mještanina iz Dragočaja, Milutina Janjića zatekli smo kako kupuje ugalj.

“Kupio sam ranije nekoliko tona uglja. U strahu da bi ova zima mogla biti jaka, kao što kažu, odlučio sam da se osiguram sa još tri tone. Zlu ne trebalo”, rekao je on.

Dodao je da ugalj, kao ogrev, koristi 30 godina.

“Popularni ćumur iz banovićke Kreke stalno kupujem kod istog čovjeka. Zadovoljan sam kvalitetom. Na drugim mjestima, jeste da je jeftiniji ugalj, ali, njemu ne “vjerujem”. A kvalitet, kao i u svemu, igra glavnu ulogu”, istakao je Janjić.

U jednom od tržnih centara primjetno je povećana potražnja i prodaja uređaja za grijanje, a posebno kad su u pitanju električni “štedljivi” radijatori i peći i šporete na drva.

“Sve više kupaca uređaja za grijanje dolazi s pričom da su ih na kupovinu natjerali učestali problemi sa centralnim grijanjem. Inače, “štedljive” radijatore prodajemo po kvadraturi prostorije. Početna cijena šporeta i peći na drva je od 200 KM pa naviše”, rekla je prodavačica u  ovom tržnom centru, Jelena P.

Kamioni

Na području grada rijetki su oni koji prodaju drva sa kamiona na kubni metar. Gotovo da ih nema više na mjestima gdje su ih nekada prodavali nedaleko od Nove pijace. Milenko Jokić sa Lauša, kaže da je ranijih godina drva kupovao od čovjeka koji mu u “metarice” dovozio  pred kuću.

“Kod njega je metar drva bio 60 maraka. Nažalost ove godine nisam ga našao tako da sam morao da kupujem sječku koja je  po meni mnogo skuplja”, rekao je Jokić.

  •  Paleta drva –  160 KM
  • Paleta škarta – od 90 do 140 KM
  • Tona peleta – 280  KM
  • Tona briketa –  260 KM
  • Tona ugalja   –  210 KM

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/jagma-za-ogrevom-u-banjaluci/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])