Banjaluka: Za stanove boračkih kategorija 245.000 KM

Objavljeno: 21. 10. 2015 u 07:39h

Za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida iz budžeta grada od početka godine izdvojeno je oko 245.000 KM.

Kako su objasnili u Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu, od ukupnog iznosa 195.000 maraka je izdvojeno za stambeno zbrinjavanje deset porodica poginulih boraca i četiri RVI prve i druge kategorije.

“Na ime subvencija za odobrenja za građenje za sedam porodica poginulih i 33 borca i ratna vojna invalida dodijeljeno je 50.000 maraka. Međutim, za ove namjene do kraja godine planirano je da bude dodijeljeno još 85.500 KM”, rekao je načelnik ovog odjeljenja Milenko Vučeta.

Dodao je da je grad i u proteklom periodu iz vlastitog fonda i izgradnjom stambenih jedinica maksimalno pomagao korisnicima prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite, iako je to obaveza Vlade Republike Srpske.

“U sklopu obaveza koje su utvrđene programima i protokolima grad je izvršio sve svoje obaveze u vezi sa realizacijom potpunog stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija stanovništva. Obezbijedili smo građevinsko zemljište, izvedbenu dokumentaciju, odobrenja za građenje, infrastrukturne priključke, vanjsko uređenja, tehnički prijem i drugo”, pojasnio je Vučeta.

Osim toga, cijeneći najveći doprinos ovih kategorija grad redovno obezbjeđuje dodatni novac za ove namjene.

“Članovima porodica poginulih boraca i RVI prve i druge kategorije sa 100 odsto invaliditeta ove godine biće dodijeljena bespovratnih sredstava”, kazao je Vučeta.

Dodao je da se dio raspoloživog novca dodjeljuje za subvencije građevinskih dozvola.

Predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i nestalih Stanislav Brkić ističe da se iz godine u godinu sve manje novca izdvaja za boračku populaciju.

“Ranijih godina u ove namjene grad je izdvajao i do četiri miliona. Od toga 80 odsto išlo je za stambeno zbrinjavanje. Ove godine u te namjene je izdvojeno 1.700.000 KM za sve potrebe”, rekao je Brkić.

Dodao je da je ostalo još 120 porodica poginulih boraca i RVI koje čekaju na stambeno zbrinjavanje.

Ada

Prema riječima Stanislava Brkića do kraja godine biće useljiva i 142 stana u novoizgrađenim zgradama u naselju Ada.

“Izvođač je obećao da će do prvog novembra predati ključeve zgrada investitoru, nakon čega slijedi uređivanje prilaza, pa useljenje”, rekao je Brkić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-za-stanove-borackih-kategorija-245-000-km/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])