Veganstvo u Banjaluci: Šta to znači i može li se?

Objavljeno: 16. 10. 2015 u 14:00h

Povodom Svjetskog dana hrane upitan je naš sugrađanin, student Medicinskog fakulteta, Petar Miljanović, koji se hrani na veganski način: šta znači biti vegan?

vegan

Šta je i ko je vegan?

Vegan je osoba koja prvenstveno ne konzumira namirnice životinjskog porijekla i izbjegava da učestvuje u bilo kakvom eksploatisanju životinja.

Smatra tuđi zivot jednako vrijednim kao i svoj. Ne nose ni odjeću ni obuću koja je napravljena od životinjskih materijala i poštuje svako živo biće kao jedinku sa pravom na život.

Ja ne volim da koristim riječ vegan jer ne smatram da sam se dovoljno približio samoj srži veganstva, ali mogu reći da se hranim veganski.

Trenutno mi finansije baš ne dozvoljavaju da naručujem obuću koja je napravljena od vještačkih materijala i slično. Ali kad budem imao svoja primanja namjeravam da u potpunosti poštujem veganstvo kao pojam i način zivota.

Ljudi su ovdje okrutni i naći će uvijek način da ti se narugaju ili da pokušaju da kažu kako nisi u pravu. Zato sam jako oprezan sa tom riječju.

Kakva je veganska ishrana?

Veganska ishrana je raznovrsna i ništa vam neće faliti. Za sve namirnice postoje zamjene i mogu se jeftino napraviti u kuhinji. Kad čovjek uđe u sve to, tek onda počne da uviđa koliko stvari na policama je mahinalno zaobilazio u slijepom kretanju do tezge sa mesom, ili sa mliječnim proizvodima. Ja sam prestao meso jesti prije skoro 5 godina, a ostale namirnice životinjskog porijekla prije 4 godine.

Zdravlje?

Ništa mi ne fali, jako sam zdrav i sasvim dobro funkcionišem, vježbam redovno i nemam nikakvih problema.

“Helti” Banjaluka?

Što se tiče veganske ponude u Banjaluci, nije toliko zastupljena, ali može se naći mjesta na kojima služe takve obroke. Mada ja sam sebi uglavnom spremam obroke i trudim se da su mi bar dva obroka hrpa voća i povrća, a ako me baš pritjera neka želja za kuvanim obrokom onda uzmem neki obrok na takvim mjestima.

U posljednje vrijeme se otvara dosta restorana sa prefiksom “healthy”, ali iskreno, bio sam samo u jednom. Preporučujem da sami sebi spremate hranu jer samo tako ćete u potpunosti biti sigurni da vam neko nije umjesto na ulju pravio obrok na svinjskoj masti.

Izvor: mojkontakt.com

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/veganstvo-u-banjaluci-sta-to-znaci-i-moze-li-se/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])