Šetači pitaju: Šta će biti sa rampom?

Objavljeno: 16. 10. 2015 u 08:33h

Restoran po franšizi “Novak Café & Restaurant” biće otvoren danas u Banjaluci, na adresi Put Banjalučkog odreda bb, poznatiji kao put prema spomeniku na Banj brdu ili rekreativnoj zoni Banjaluka. Ovo je objavljeno na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Novak Café & Restaurant”.

Iako franšiza pripada porodici poznatog srpskog tenisera Novaka Đokovića, ovaj restoran ne otvaraju Đokovići već zasad nepoznati kupci prava na korišćenje franšize.

Otvaranje restorana je zabrinulo šetače i rekreativce koji se pitaju šta će biti sa rampom, koja je postavljena da bi spriječila prolazak automobila ovom šetačkom zonom. Zasad nije poznato da li će gosti morati pješke da idu od rampe do restorana.

Atraktivna lokacija

Inače, restoran se nalazi u okviru banjalučkog izletišta, koje su aktivisti prozvali rekreativna zona Banjaluka. Ove godine je pokrenuta priča da se podigne rampa prema Banj brdu i omogući prolaz automobilima. Građani su se pobunili i stali u odbranu ovog šetališta za koje žele da ostane bez vozila i pokrenuli inicijativu “Rekreativna zona Banjaluka”.

Privukli su za kratak period veliki broj istomišljenika i, za sada, rampa ostaje spuštena, a prema posljednjim izjavama predstavnika grada, sve informacije u vezi sa rampom analiziraju. Nije poznato kada će donijeti konačnu odluku.

Kako nezvanično saznajemo, rampa će sutra biti podignuta na jedan dan, a nakon toga vraća se sve na staro stanje, odnosno na odluku o spuštenoj rampi, koja je na snazi.

Iz inicijative “Rekreativna zona Banjaluka” Pressu su rekli da nemaju ništa protiv da taj jedan dan rampa bude podignuta, ali da i dalje insistiraju da taj problem izletišta bude riješen, da zona ostane zabranjena za vozila.

“Čuli smo za otvaranje restorana. Nikada nismo imali ništa protiv otvaranja tog restorana, već smo samo govorili o regulisanju saobraćaja i naša je želja da to ostane zona za pješake i rekreativce i da se predstavnici restorana tome prilagode”, kaže jedan od pokretača inicijative “Rekreativna zona Banjaluka” Goran Pivašević.

Potražiti rješenje

On predlaže da vlasnici restorana obezbijede jedan kombi koji bi prevozio putnike do restorana da bi tako broj vozila bio smanjen na minimum i da bi bila obezbijeđena sigurnost pješaka. Oni se nadaju da će rampa ostati spuštena i nakon otvaranja restorana i da će i dalje ostati čuvari kao garanti da vozila neće prolaziti.

Građani sa kojima smo razgovarali, a koji često idu u šetnju Banj brdom, kažu da je rampa odavno ionako često podignuta i da mnoga vozila prolaze prema spomeniku. Tvrde da čuvara često i nema, a da je rampa češće podignuta, nego spuštena. Čuvari su im govorili, ističu, da rampu popravljaju.

Kako će vlasnici restorana regulisati prevoz gostiju nije poznato, a svako podizanje rampe kosiće se sa aktuelnim odlukama grada. Pojedini rekreativci se plaše da su zonu već izgubili te da će, ako rampu podignu zbog ovog restorana, biti nesigurno ići u šetnju do spomenika. Tako će, s tugom ističu, izgubiti jedinu pravu šetačku zonu grada.

Iskoristiti primjer Graca

Grac ima uzvišenje Šlozberg koje takođe ima saobraćajnice koje vode do vrha i dio je turističke ponude ovog grada. Iz inicijative “Rekreativna zona” smatraju da bi i problem Banj brda mogao biti riješen kao što su to riješili u Gracu.

“Šlozberg je u saobraćajnom smislu zaštićena oblast, pa je iz tog razloga ograničeno kretanje vozila i to tačno definisanim danima i u vremenskom okviru: od ponedjeljka do subote od sedam do 11 časova i to isključivo za vozila koja vrše dostavu namirnica u restoranima i objektima koji se nalaze u ovoj zoni. Mogućnost pristupa za individualna motorna vozila je sveden na minimum. Dolazak ljudi do restorana ili vrha omogućen je pješke preko stepenica, javnim organizovanim prevozom koji se naravno plaća, kao i liftom. Zašto Banjaluka mora “izmišljati toplu vodu”, zašto ne bi i mi imali takvo nešto”, ističu u “Rekreativnoj zoni Banjaluka”.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/setaci-pitaju-sta-ce-biti-sa-rampom/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot