Sve je manje parkinga: Bahatost banjalučkih vozača?

Objavljeno: 15. 10. 2015 u 08:42h

Kampanja pod nazivom “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” uveliko traje, očekuje se pojačan rad pauk službe, a vozači svoju muku muče. Iako bahatosti ima, problem parking-mjesta je uvijek aktuelan. Uz to, pojedini vozači tvrde da mnogi olako zovu pauk službu i “izbijaju” im iz džepa 100 KM, koliko treba da bi vratili vozilo.

Kampanja pod nazivom “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” uveliko traje, očekuje se pojačan rad pauk službe, a vozači svoju muku muče. Iako bahatosti ima, problem parking-mjesta je uvijek aktuelan. Uz to, pojedini vozači tvrde da mnogi olako zovu pauk službu i “izbijaju” im iz džepa 100 KM, koliko treba da bi vratili vozilo, piše Press.

Banjaluka ima 4.350 parking-mjesta, od čega je ove godine obezbijeđeno 638 novih, broj registrovanih vozila iznosi oko 54.000, što znači da na jedno parking-mjesto dođe 12-13 vozila zbog čega se u pojedinim naseljima vozila gužvaju kao sardine u konzervi, a trotoari su zauzeti, jer pojedine zgrade i poslovni objekti nemaju parkinge.

Međutim, može se očekivati da se praksa mijenja – vozači će najvjerovatnije biti primorani da parkiraju i u drugim naseljma ili gdje god da nađu slobodno mjesto da ne bi plaćali kazne.

Tražiti nova rješenja

Dejan Majkić, pomoćnik direktora u Sektoru za informacione tehnologije pri Poreskoj upravi RS, već godinama putem svog inkubatora ideja na sajtu majkic.net daje niz prijedloga za problem parkiranja u gradu.

On smatra da bi izgradnjom višespratnih garaža bili riješeni ovi problemi, pa tako i obezbijeđeno više mjesta za druge sadržaje – dječja igrališta, široke trotoare, biciklističke staze.

“Novac za izgradnju višespratnih garaža mogli bi naći tako što bi po prihvatljivim cijenama ponudili u zakup odnosno dali na prodaju određen broj parking-etaža, prvenstveno za poslovne korisnike. Na sličan način kao što se kupuju stanovi u izgradnji. Ali, mislim na zaista prihvatljive cijene. Na ovaj način se može obezbijediti dovoljno novca za početak radova. Naravno, grad treba da planira ulaganje novca u ovakve objekte. Oni to rade i sada, tako što asfaltiraju i obilježavaju nove parking-površine iz godine u godinu”, rekao je Majkić za Press, dodajući da se sredstva mogu iznaći i putem javno-privatnog partnerstva.

On kaže da je potpuno nenormalno u gradu koji broji 200.000 stanovnika, nove ulice praviti sa po jednom trakom u oba smjera.

“Posljednja prilika je propuštena izgradnjom Ulice olimpijskih pobjednika. Bilo bi dobro donijeti stratešku odluku da se sve nove ulice moraju graditi sa minimalno dvije saobraćajne trake širine tri i po metra u oba smjera. To je neophodno s obzirom na broj vozila koji se koristi u Banjaluci danas, a pogotovo misleći na broj vozila koji će biti korišćen za 10 ili 20 godina”, dodao je on.

“Ko ti dade vozačku”

Iako je nedostatak parking-mjesta evidentan, mnogi smatraju da je bahatost vozača u ovom slučaju glavni problem. Da je Banjaluka grad sa velikim brojem nepropisnih parkiranja u Republici Srpskoj dokazuju i fotografije članova Fejsbuk grupe “Ko ti dade vozačku”.

Mnogi smatraju da određen nivo tolerancije treba da postoji među vozačima, ali ako postoji način i mogućnost svako treba da se parkira propisno. A za one vozače koji zauzimaju po dva parking-mjesta, parkiraju na mjestu za invalide i bahato se ponašaju, trebalo bi, uvjereni su u ovoj grupi, pokrenuti inicijativu da se štampaju i dijele naljepnice “Parkiram kao idiot”.

Ovaj problem predstavnici grada pokušavaju da riješe na razne načine. Komunalna policija je često na terenu, pojedini trotoari imaju stubiće, a kampanja koja je nedavno pokrenuta mogla bi donijeti značajnije rezultate.

Kako je rekao načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković, u prvoj fazi vozači će biti upozoravani, a vozila “okićena”lecima s porukama u vezi sa nepropisnim parkiranjem. U drugoj fazi djelovaće represivnim mjerama policija, komunalna policija i pauk služba.

Konkurs “Infoparta”

Udruženje omladine sa invaliditetom “Infopart” iz Banjaluke raspisalo je konkurs za fotografije vozila parkiranih na javne površine za pješake u Banjaluci, u okviru kampanje “Ne staj mi na put”, kojom se ukazuje na probleme pješaka sa invaliditetom. Konkurs je otvoren do 20. oktobra, a pravo učešća imaju svi građani BiH bez obzira na mjesto stanovanja, saopšteno je iz udruženja “Infopart”.

Za učešće na konkursu potrebno je slati fotografije parkiranih vozila na trotoare, rampe za korisnike kolica za lica sa invaliditetom, nedozvoljeno parkiranje na parking za vozila lica sa invaliditetom i druge pješačke zone. Više informacija možete pronaći na imejlu [email protected] i na Fejsbuk grupi udruženja “Infopart”.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/sve-je-manje-parkinga-bahatost-banjaluckih-vozaca/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])