Nepropisno parkirani ugrožavaju pješake

Objavljeno: 13. 10. 2015 u 14:41h

Gradska uprava započela je kampanju “Parkiraj pametno, parkiraj propisno” kako bi skrenula pažnju nesavjesnim vozačima koji ostavljaju automobile tamo gdje to nije dozvoljeno i tako direktno utiču na bezbjednost pješaka kao najranjivije kategorije učesnika u saobraćaju.

Početak ove kampanje juče je na sjednici Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada, koja je održana u Gradskoj upravi, najavio načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković.

“Kampanja će biti realizovana u dvije faze, preventivnoj i represivnoj fazi. U prvoj fazi vozači će biti upozoravani i biće im ostavljeni leci sa porukama da su nepropisno parkirali svoj automobil. Međutim, u drugoj fazi djelovaće se kaznenim mjerama, koje će sprovoditi Ministarstvo unutrašnjih poslova, komunalna policija i “pauk službe” rekao je Novaković.

Dodao je da, pored Gradske uprave, u kampanji učestvuju MUP, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i Auto-moto savez RS.

“U posljednje vrijeme je primijećeno da su trotoari i površine namijenjene za pješačenje uzurpirane nepropisno parkiranim vozilima. Imamo priliku da posmatramo majke koje guraju kolica po kolovozu i djecu kako idu u školu mimo trotoara” istakao je Novaković.

Na sjednici su razmatrani nacrt strategije i programa bezbjednosti drumskog saobraćaja.

“To su strateška dokumenta iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koja će definisati aktivnosti u vezi sa bezbjednošću saobraćaja u narednih deset godina” istakao je Novaković.

Pored toga, definisani su ciljevi i pravci djelovanja.

“Izgradnja održivog i djelotvornog sistema upravljanja bezbjednošću saobraćaja omogućiće kontinuirano smanjenje broja poginulih i za 50 odsto do 2025. godine” naglasio je Novaković.

Objasnio je da će na osnovu ove strategije biti izrađen program bezbjednosti saobraćaja na području grada za period od pet godina.

“Programom je definisana ukupno 21 aktivnost, raspoređenih u pet grupa, odnosno stubova bezbjednosti saobraćaja” zaključio je Novaković.

Strategija i program će do kraja godine biti pred odbornicima Skupštine grada.

Fotografije

Udruženje omladine sa invaliditetom “Infopart” raspisalo je konkurs za fotografije vozila parkiranih na površinama za pješake u okviru kampanje “Ne staj mi na put”, a koji je otvoren do 20. oktobra.

Ova kampanja ukazuje na probleme pješaka sa invaliditetom. Fotografije koje će učestvovati u konkurenciji za nagradu treba da oslikavaju situaciju na ulicama grada.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/nepropisno-parkirani-ugrozavaju-pjesake/?utm_source=NajnovijeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=NajnovijeVijestiSidebar||claudebot