Strani studenti traže niže školarine

Objavljeno: 10. 10. 2015 u 07:07h

Strani studenti Univerziteta u Banjaluci ogorčeni su zbog visine školarine koja će za njih u akademskoj 2015/2016. godini, baš kao i u prošloj, iznositi od 2.000 do 3.000 maraka.

Najviše je nezadovoljnih na Medicinskom fakultetu, gdje školarina iznosi 3.000 maraka, što je stranim studentima mnogo, jer, kako tvrde, ona je svojevremeno bila 1.200 KM, a zatim je “skočila” na 2.000, da bi se u konačnici “popela” na njima potpuno neprihvatljivu cifru.

Zamjerke imaju i na školarine za obnovu godine, a svoje nezadovoljstvo uveliko šire na društvenim mrežama, gdje navode da “shvataju da nedostaje novca univerzitetskom budžetu”, ali i poručuju da nije pošteno što ih “razapinju” samo zato što su stranci, te traže sastanak sa rektorom.

“Ako je negdje u regionu ovolika školarina, na primjer u Zagrebu ili u Beogradu, ljudi tamo dobijaju vrlo kvalitetno obrazovanje za tu sumu”, naveo je jedan strani student na Facebooku.

Stanko Mijatović iz Srbije, koji pod statusom stranog studenta u Banjaluci studira medicinu, kaže da su on i njegove kolege razočarani.

“Nisam očekivao da će cijene biti ovoliko visoke. Problem je u tome što obično, kada dođe do povećanja cijena, to se dogodi pred upis naredne godine ili upis obnove, tako da nam ne daju prostora ni vremena da donesemo odluke, odnosno da se odlučimo da možda pređemo na drugi fakultet ili da odustanemo od studiranja”, pojasnio je on.

Mijatović dodaje da nezadovoljni strani studenti Medicinskog fakulteta imaju podršku i kolega iz inostranstva sa drugih fakulteta.

“Nadamo se da će naš prijedlog biti prihvaćen i da će cijene bar upola biti snižene za studente koji upisuju narednu godinu, a da za obnavljače cijena bude maksimalno dva do tri puta viša nego za domaće studente”, kaže on.

Aleksandar Forca, predsjednik Studentskog parlamenta Banjaluka, kaže da im se strani studenti nisu obraćali te da su im vrata ovog parlamenta otvorena.

“Upoznat sam s tim da je školarina za strane studente dosta viša nego za domaće. Studentski parlament stoji na usluzi svim studentima i sve ih posmatramo jednako”, kazao je Forca.

Stanko Stanić, rektor Univerziteta u Banjaluci, ističe da cijena školarina za strane studente, u odnosu na prošlu godinu, nije mijenjana.

“Većina njih su sa hrvatskim državljanstvom, a 2.000 ili 3.000 maraka u Hrvatskoj nisu uopšte neke pare. Kada je trebalo da se upišu, rekli su da su strani državljani i upisali smo ih”, prisjetio se Stanić.

Na našu konstataciju da pojedini studenti pišu da je školarina svojevremeno iznosila 1.200 maraka, Stanić odgovara da ne zna kada su se ti studenti upisivali, odnosno da li dugo studiraju, ali da, u odnosu na prošlu godinu, ništa nije mijenjano. Dodaje da će, moguće je, razgovarati sa studentima.

“Dobio sam njihov dopis i vjerovatno ću organizovati sastanak”, kaže on.

Troškovnikom Univerziteta u Banjaluci za 2015/2016. godinu predviđeno je da školarina za strane studente na prvom ciklusu iznosi 2.000 KM, izuzev na filmskom i TV smjeru na Akademiji umjetnosti, gdje iznosi 3.000, koliko košta i na studijskim programima medicina, stomatologija i farmacija Medicinskog fakulteta.

Cijena obnove za strane studente dobija se tako što se iznos školarine podijeli brojem ispita na godini, i taj količnik se pomoži sa brojem nepoloženih ispita. U prošloj akademskoj godini na Univerzitetu u Banjaluci studiralo je 130 stranih državljana, a najviše ih je iz Hrvatske.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/strani-studenti-traze-nize-skolarine/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])