Banjaluka: Nema novca za termalne izvore!

Objavljeno: 9. 10. 2015 u 10:01h

Već pet godina projekat “Kolijevka Banjaluke”, kojim je planirano uređenje i iskorišćavanje potencijala termalnih izvora i banja grada, miruje i čeka bolja vremena. Međutim, u udruženju “Eko-kultura”, koji su pokrenuli tu priču, ne miruju. Svih ovih godina vrijedno su radili da plaža Vrućica i ova blaga Banjaluke ne budu zapuštena.

Oni uređuju izvore, odnose smeće, betoniraju prilaze sve s ciljem da ovo jednoga dana postane turističko-botanička oaza zdravlja i ljepote.

Projekat na čekanju

Predsjednik ovog udruženja, Dragoslav Kantar, projekat “Kolijevka Banjaluke” koji sadrži detalje o budućem izgledu botaničkog vrta „Vrućica” završio je 2010. godine. S gradom su, kako nam kaže Kantar, potpisali sporazum o partnerskom odnosu u realizaciji projekta.

“Grad nam je tada obećao podršku ako naš projekat prođe kod Razvojnog programa Ujedinjenih nacija UNDP. Međutim, tada projekat nije prošao i to je stalo. Sad tražimo nove izvore novca. Imamo podršku određenih institucija vlasti, posebno Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, međutim, novce je u vremenu krize teško naći za ovakve projekte”, kaže Kantar za Press.

Plan je da posjetiocima bude obezbijeđeno banjanje u ljekovitoj vodi, ali i stručni ljudi, fizioterapeuti, koji će pomagati ljudima da zdravije žive, da iskoriste ovo jedinstveno besplatno lječilište. Između ostalog, u planu je i restoran ekološkog nutricionizma, a Kantar ističe da „Vrućica”, kao prostor botaničkog vrta, može biti samoodrživa.

Ljekovite banje

“Tek kada završimo studiju imaćemo tačne podatke i vizuelno ćemo predstaviti projekat. Imamo i obećanja od Vlade RS da bi ta priča mogla biti pokrenuta. Do sada nismo dobili ništa ni od grada ni od Vlade za ovaj projekat. Grad jeste postavio toalet i pokose travu katkad. Ostalo sami radimo. Za studiju bi trebalo, okvirno 40.000 do 50.000 KM, a za cijeli projekat, pa da se napravi i obala cijela koja bi povezala Vrućicu i Kastel, po grubim procjenama milion KM. Zasad ne vidim drugi način, osim da se pojavi neki donator, da to dođe do nekog šeika, pa da on odluči da investira u ovu priču”, dodaje sagovornik.

“Eko-kultura” ima cilj da sačuva izvore i banje grada od sigurnog propadanja i zaborava. Uspjeli su da ponovo stave u funkciju zapuštene i zaboravljene banje uz samu obalu Vrbasa, poznate kao plaža Vrućica na kojoj se nalazi pet banja, od kojih su tri proglašene nacionalnim spomenicima, banja „Direklija”, „Kraljičina banja” i mjesto i ostaci banje „Šugavica”.

Da su ove banje vrlo ljekovite znali su i stari Rimljani. Prema nekim istraživanjima riječ je o jednim od najljekovitijih banja na prostoru Balkanskog poluostrva, a koriste se za liječenje očnih, srčanih i nervnih oboljenja, reume…

“Direklija” i “Luka”

Građani najviše vole „Direkliju”, jer je smještena u stijeni i izgleda kao pećina. Zahvaljujući direku, odnosno stubu koji je stajao na ulasku u samu pećinu, banja je dobila ime. Pored poznate „Direklije” udruženje „Eko-kultura” je otkrilo jedan izvor i od njega su napravili „Lučku banju” za koju kažu da postoji mnoštvo dokaza da je upravo ta banja kolijevka Banjaluke.

Grijanje grada

Kantar kaže da su postojale studije koje su radili Slovenci da termalni izvori budu iskorišćeni za grijanje grada, ali da je to ostalo samo na pričama. On vjeruje da postoji kapacitet, da oni budu iskorišćeni kao obnovljivi izvori, ali da je sve u rukama vladajuće strukture.

“Mislim da bi ovi izvori mogli grijati bar jedno ili dva naselja ili da nekako budu priključeni na vrelovod „Toplane” i da se tako poboljša grijanje u cijelom gradu”, zaključuje Dragoslav Kantar.

Izvor: Pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nema-novca-za-termalne-izvore/||claudebot