Banjaluka: In-taksi na čekanju, invalidi na gubitku

Objavljeno: 9. 10. 2015 u 08:54h

Grad još nije počeo sa subvencionisanjem prevoza lica sa invaliditetom kroz projekat “In-taksi”, a pitanje je kada bi se to moglo desiti, iako je za te namjene u ovogodišnjem budžetu planirano 50.000 KM.

U Odsjeku za saobraćaj su objasnili da je do zastoja došlo zbog žalbe jedne od firmi koja se prijavila na tender za izbor prevoznika koji će biti zadužen za prevoz invalida.

“Javna nabavka pokrenuta je početkom marta, a u maju je donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Međutim, jedna od firmi je uložila žalbu na odluku Odsjeka za javne nabavke. Ona je upućena Komisiji za žalbe za javne nabavke BiH u Sarajevu, koja treba da je razmotri. O imenu firme koja je izabrana i one koja se žalila ne bismo se izjašnjavali dok postupak ne bude završen”, rekli si u ovom odsjeku.

Dodali su da još čekaju na odgovor, odnosno da li će žalba biti uvažena, ali najgore je to što ispaštaju lica kojima je usluga potrebna.

“Od odluke Komisije za žalbe zavisi kada ćemo početi sa projektom “In-taksi”. Ako prihvate žalbu, moraćemo ponoviti postupak javne nabavke”, rekli su u ovom odsjeku.

Napomenuli su da lica sa invaliditetom nisu zapostavljena. Bez obzira na to što realizacija ovog projekta još nije počela, u funkciji su dva vozila koja ih trenutno prevoze.

“Odjeljenje za društvene djelatnosti za ove namjene iz budžeta grada je planiralo 15.000 KM. Ugovorom je predviđeno da Udruženje distrofičara regije Banjaluka prevozi lica sa invaliditetom i ono im omogućava odlazak kod ljekara, u škole, na posao, u kupovinu, na sastanke, seminare, konferencije i na druge aktivnosti”, rekli su ovom odjeku.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara regije Banjaluka Radovan Ristić je rekao da zbog  procesa najviše gube invalidi.

“Dok sačekamo da sve procedure u vezi sa žalbama budu završene, pitanje je hoće li taj projekat biti pokrenut i početkom iduće godine. U međuvremenu, snalazićemo se kao i do sada. U posljednjih deset godina smo organizovali prevoz lica sa invaliditetom i trenutno imamo 93 korisnika, a svega dva vozila. To je malo i zato akcent stavljamo na prevoz do ljekara i djece u školu, a ostalo koliko stignemo”, rekao je Ristić.

Objasnio je da svake godine konkurišu za novac koji grad izdvaja za finansiranje projekata udruženja i NVO.

“Na godišnjem nivou dobijemo oko 15.000 KM, što je apsolutni minimum, ako se uzme u obzir da na gorivo u prosjeku potrošimo oko 9.000 KM. Ostatak potrebnog novca za prevoz obezbijedimo kroz donacije, a i naši korisnici simbolično plaćaju prevoz, u skladu sa svojim mogućnostima”, objasnio je Ristić.

Kontakt

Projekat “In-taksi” prvi put je najavljen u septembru 2014. godine, nakon sastanka gradonačelnika Slobodana Gavranovića i predstavnika Udruženja distrofičara regije Banjaluka. Prema riječima predstavnika distrofičara Radovana Ristića, planirano je da prevoznik ima poseban broj telefona, na koji bi korisnici mogli da kontaktiraju sa njim kada im je potreban prevoz.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-in-taksi-na-cekanju-invalidi-na-gubitku/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot