Banjaluka: Osam novih sirena upozorava na opasnost

Objavljeno: 8. 10. 2015 u 14:52h

Grad kupuje osam sirena za uzbunjivanje koje bi u slučaju elementarne nepogode ili druge opasnosti trebalo da upozore stanovništvo i dvije cisterne za potrebe vatrogasaca.

U Odsjeku za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice su objasnili da nabavkom sirena žele dopuniti postojeći sistem uzbunjivanja koji pokriva manji dio grada.

Dodali su da još nije završen proces javne nabavke i da zato nisu u mogućnosti da kažu koliko bi to moglo koštati.

“Trenutno ne znamo na kojim lokacijama će biti postavljene. Sačekaćemo da se završi javna nabavka nakon čega ćemo napraviti raspored sirena. Biće postavljene tamo gdje su najpotrebnije. Ključni faktori u odlučivanju će sigurno biti koncentracija stanovništva i njihove potrebe”, rekli su u Odsjeku.

Iako su prošlogodišnje poplave pokrenule pitanje pravovremenog uzbunjivanja stanovništva u ovom odsjeku su naglasili da one neće biti namijenjene samo za upozorenje od ove elementarne nepogode već i za bilo koju drugu vrstu opasnosti.

Naveli su da mrežu za uzbunjivanje trenutno čine sirene od kojih se po jedna nalazi u samom centru grada, na Paprikovcu, u kampusu Univerziteta u Banjaluci te na vatrogasnim zgradama u Dervišima i u Hvarskoj ulici.

Prema informacijama iz ovog odsjeka u toku je i nabavka dvije vatrogasne cisterne, od 5.000 litara i od 10.000 litara.

“Ta vozila će isključivo koristiti vatrogasne jedinice a u sušnom periodu tim cisternama će se dopremati voda ugroženom stanovništvu”, rekli su u Odsjeku.

U budžetu grada kroz ovaj odsjek za potrebe nabavke postrojenja i opreme za rad civilne zaštite i vatrogasne brigade planirano je 1,8 miliona KM.

Mještanin Česme Josip Fehervari smatra da postojeći broj sirena u gradu sigurno nije dovoljan.

“Za vrijeme prošlogodišnjih poplava u naselju nismo čuli nikakvo upozorenje. Znam da to ne bi spriječilo štetu koju su poplave napravile ali bi je sigurno umanjile.  Ljudi bi se osjećali sigurnije”, rekao je Fehervari.

Ćućun naslijedio Katića

Mladen Ćućun je novi šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice. Na ovu poziciju je imenovan poslije odlaska u penziju Željka Katića. Grad je 2001. godine formirao ovaj Odsjek u cilju organizacije zaštite i spašavanja i stvaranje sistema koji će obezbijediti djelovanje u vanrednim situacijama.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-osam-novih-sirena-upozorava-na-opasnost/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot