Najčešća imena malih Banjalučana: Ana i Marko zamjenili Draganu i Bojana iz 70-ih godina

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 14:00h

Iako je trend davanja što neobičnijih imena novorođenčadima odavno postao hit u svijetu, Banjalučani su po tom pitanju malo konzervativniji, te svojim mališanima daju uglavnom tradicionalna imena, a ubjedljivo prednjače Ana i Marko.

Ipak ima i onih roditelja koji prateći modne trendove, koje diktiraju uglavnom poznate ličnosti, svojoj djeci daju neobična imena, pa su tako u Banjaluci posljednjih godina rođeni: Rosana, Kira, Inja, Srna, Daris, Tajson, Ronaldinjo, Arslan, Nestor i drugi.

U zadnje vrijeme aktuelne su bile i turske i indijske serije, te su mnoge slavne ličnosti odavde i iz regiona svoju djecu nazvale po njihovim glavnim likovima, međutim kako nam je rečeno u Odjeljenju za opštu upravu grada, Banjalučani se nisu pretjerano pomamili ni za ovim trendom.

“Prema upisima iz evidencija ovog organa i zapažanjima matičara latinoameričke, kao ni turske i indisjek serije nisu imale uticaja na određivanje imena djeci u Banjaluci. U Banjaluci generalno ne postoji neki poseban trend pri određivanju imena djeci, postoje samo izuzeci”, kaže se iz ovog Odjeljenja.

Najneobičnija imena u Banjaluci su Irinej-Tarik, Rosana, Inja…

Prema njihovim riječima, najčešće upisivana imena u matične knjige rođenih grada Banjaluke su Ana, Elena, Marija, Sara, Irina, Milica, Sofija, Anastasija, Mia, Jovana, Katarina, Kristina, Lana i Mila za djevojčice i Luka, Marko, Nikola, Mihajlo, Jovan, Sergej, Pavle, Lazar, Filip, Đorđe i Konstantin za dječake.

“Naravno da u matičnim knjigama grada ima upisa sa neobičnim imenima, ali to nije nešto što je često. Najneobičnija imena koja su roditelji dali djevojčicama su Rosana, Kira, Leona, Iskra-Sara, Sunčica, Srna, Korana, Čarna, Gala-Anđelija, Inja, Selena, Vasilisa, Hristina i Nika, dok su najneobičnija imena dječaka Daris, Arslan, Dorijan, Tadej, Nestor, Balša, Amar, Anđelo, Aleks, Irinej-Tarik, Tajson, Ronaldo, Ronaldinjo i Rambo”, dodaju u pomenutom odjeljenju.

Neobičnih imena bilo je i 60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, ali su se u međuvremenu izgubila.

“Stariji matičari prenose svoje iskustvo da je 60-ih ili ranih 70-ih godina bilo određeno ime djetetu sastavljeno od dvije riječi, čiji pojam najviše podsjeća na vremensku pojavu i ličilo je na neku vrstu imena koja se sreću kod Indijanaca. Više se ne sjećaju tačne varijante imena, jer je takvo ime, nakon izvjesnog vremena, promjenjeno”, zaključuju u Odjeljenju za opštu upravu.

U BiH žive Franjčesko, Kobra, Titanik i Gazda

Poznati srpski pjesnik Duško Radović jednom prilikom je rekao da roditelji treba djeci da biraju takva imena kao da će upravo po njima biti nazvana neka ulica, ipak velika većina roditelja je zaboravilia ovo i počeli su da se utrkuju jedni sa drugimakako dati što neobičnije ime.

Prema evidencijama iz matičnih knjiga rođenih u Bosni i Hercegovini posljednjih godina na svijet su došli Brus Li, Temza, Tarzan, Fidel, Euro, Dolar, Juan Antonio, Titanik, Kalanfir, Mutfik, Osermando, Dijamant, Kobra, Mandolina, Samson, Odisej, Gazda, Snjeguljica, Franjčesko, Malena itd.

Iako Banjalučani nisu zaluđeni ovim trendom, domaće poznate ličnosti itekako jesu, pa upravo njihovi mališani nose najneobičnija imena danas.

Fudbaler Marko Pantelić i njegova supruga svoju kćerku su nazvali Alegra, sin Darka Rundeka zove se David Vid Viktorije Dimitrije Sebastijan Ernest, posebno maštovit bio je srpski političar Čeda Jovanović čija djeca se zovu Mihajlo Lajf (život, engl), Jana Hart (srce, engl.) i Zora Fejt (vera, engl.) i Anđelija Fej, dok se sin violinistkinje Tijane Milošević i Kikija Čauševića zove Aljoša Fivos.

Kada je svjetska šou biz scena u pitanju Bijonse i Džej Zi su svojoj ćerki dali ime Blu Ajvi. Maraja Keri i Nik Kenon su svojim blizancima dali imena Marokan i Monro. Marokan je dobio ime po sobi njujorškog apartmana njegove mame i srednjem tatinom imenu, a Monro po Merilin Monro. Gven Stefani je sinu dala ime Zuma Nesta Rok. Zuma je nastalo od Zuma plaži, na kojoj je njenom mužu rečeno da će postati rok zvezda, a Nesta je bilo srednje ima Boba Marlija.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/najcesca-imena-malih-banjalucana-ana-i-marko-zamjenili-draganu-i-bojana-iz-70-ih-godina/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot