Hajka na medvjeda u Banjaluci

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 09:36h

Lovci, lovočuvari, policija i stanovnici Lauša, Pobrđa i dijela grada prema Šibovima tražili su zalutalu zvijer, koja je u ponedjeljak naveče viđena na tom području.

Nakon mečke, koja je ujutro primijećena u krugu Gradskog groblja, uveče je prema gradu krenulo njeno mladunče, očigledno u potrazi za majkom.

Prema riječima očevidaca, mladi medvjed viđen je u ponedjeljak oko 21 čas u ulici Sime Milića Jorgića. Odatle se zaputio ka krugu Gradskog groblja.

“Odmah smo pozvali policiju, koja je ubrzo došla i zatekla mladog medvjeda, koji je, po svemu sudeći, mladunče mečke koja je u jutarnjim časovima viđena u krugu groblja. Skoro polovina mještana Pobrđa je izašla u dvorišta zapanjena nesvakidašnjom situacijom sa zvijerima koje su sišle sa šumovitog dijela Šibova”, ispričao je mještanin Pobrđa Slaven Milić.

On je dodao da su mnogi željeli da vide meče, ali da je bilo i onih koji su bili u strahu.

“Ne znamo šta je istjeralo divljač iz šume, ali nije baš prijatno da šeta ulicama. Pored policije na lice mjesta su stigli i ljudi iz Lovačkog udruženja “Zmijanje”, koji su mladunče otjerali nazad u šumu”, kazao je Milić.

U Lovačkom udruženju “Zmijanje” kažu da je policija prva zatekla meče, te da su ubrzo pored lovaca ovog udruženja obaviješteni i dežurni radnik Centra za obavještavanje Banjaluka, veterinarski poljoprivredni inspektor grada i lovočuvari.

“Sproveli smo hajku, da bismo izgubljenog mladog medvjeda protjerali od Pobrđa ka brdovitijim i šumovitijim predjelima. Bio sam na pet metara od njega i gurao ga džipom, ali je on bio preplašen i nije znao gdje bi. Preskakao je ograde, a u jednom dvorištu je izvalio i stub. Baš nas je izmorio, ali smo nakon dva sata uspjeli. Oko 23 časa, vraćen je u šumu. Niko nije spavao, oko 300 mještana je posmatralo šta se dešava”, kazao je sekretar Lovačkog udruženja “Zmijanje” Veselko Pejić.

Dodao je da mladunče nije bilo opasno, te da medvjedi bježe od ljudi, ali da su najopasnije mečke koje imaju mladunčad.

“Ovo meče je vjerovatno odbačeno od majke koja je takođe viđena na Pobrđu. Ima nešto više od godinu i oko 100 kilograma, a mečka vjerovatno sada ima mlade mečiće, pa je njega odbacila. U potrazi za njom zalutao je u grad. Moguće je i da su ga preplašili pucnji lovačkih pušaka, jer je počela sezona lova na divlje svinje i lisice, pa je bježeći pred lovcima zalutao”, rekao je Pejić.

Dodao je da nema mjera kojima bi se medvjedima ograničilo kretanje.

“Stanovništvo ne treba da paniči kada se nešto takvo desi. Treba odmah da nas obavijeste, a mi ćemo dalje djelovati”, kazao je Pejić.

Zimski san

Veselko Pejić kaže da se medvjed već od kraja novembra sprema za zimski san.

“Oni sada lunjaju i jedu sve da bi se što više ugojili i bili spremni za zimski san. Šuma je puna voća, divljih krušaka i jabuka i on se goji da bi to potrošio zimi. To se zove hibernacija ili zimski san”, rekao je Pejić.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/hajka-na-medvjeda-u-banjaluci/||claudebot