Grad Banjaluka sufinansira otvaranje 134 nova radna mjesta

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 09:48h

Grad Banjaluka, putem subvencija, ove godine sufinansiraće otvaranje 134 nova radna mjesta u proizvodnim, zanatskim i uslužnim djelatnostima.

Prve potpisane ugovore o dodjeli ovih subvencija uručio je danas, 6. oktobra, gradonačelnik Slobodan Gavranović. Uslove određene javnim pozivom ispunilo je 100 od 203 prijavljena aplikanta.

“Za 100 odobrenih subvencija raspodijelili smo 845.508 KM. Ovim sredstvima sufinansiraće se 134 nova radna mjesta, od kojih se 89 odnosi na novo zapošljavanje u okviru kojih je i 18 pripravnika i 45 za samozapošljavanje, odnosno stvaranje uslova za početni biznis”, kazao je novinarima gradonačelnik Gavranović.

Prema njegovim riječima, putem ove linije podrške zadnje tri godine u Banjaluci je podržano zapošljavanje 291 lica.

“Ono što je značajno u pomenutih 45 subvencija za samozapošljavanje jeste rješavanje egzistencije porodica koja su se odlučile da sopstvenim poslom sebi stvaraju uslove za život”, naglasio je gradonačelnik.

Kako je i precizirano Pravilnikom za raspodjelu subvencija – najveća je podrška data proizvodnim djelatnostima, zanatskim i nešto manjem broju trgovinskih i uslužnih djelatnosti. Prema gradonačelnikovim riječima, poslije potpisivanja ugovora – Grad će doznačiti odobrena sredstva, i to za novo zapošljavanje 50 odsto po potpisu ugovora, a nakon provjere da li se ispunjavaju odredbe ugovora isplatiće se 20 odsto poslije šest mjeseci i preostalih 30 odsto nakon godinu dana.

Kada je riječ o samozapošljavanju, onim kojima je odobrena subvencija – u startu će dobiti 60 odsto, dok će po 20 odsto biti uplaćeno poslije šest mjeseci, odnosno nakon godinu dana.

Subvencija za novo zapošljavanje radnika odborena je i Lazi Šešiću, vlasniku preduzeća „Mesnice kod Laze i sina“.

U izjavi novinarima, on je istakao da zanatstvo izumire i apelovao na roditelje da ne školuju djecu za zanimanja koja su suficitarna i za koja teško mogu naći zaposlenje.

“Spas je u privredi i u tome da se što više zanatlija školuje. Pohvalio bih gradonačelnika što je dao stipendije učenicima za deficitarna zanimanja”, kazao je Šešić, i dodao da mu je odobreno 14.000 KM za zapošljavanje diplomiranog ekonomiste i čistača.

Direktor preduzeća „Drvoprodeks”, Darko Partalo istakao je značaj podrške Grada privrednicima, istakavši da je ovaj put to preduzeće dobilo subvenciju u iznosu od 34.000 KM za zapošljavanje četiri radnika.

Subvenciju za samozapošljavanje je dobila Ivana Galić, koja je završila arhitekturu, preusmjerila se na grafički dizajn i sada se bavi stvaranjem vizuelnog identiteta, pretežno, privrednih subjekata.

“Radim kod kuće i sa klijentima komuniciram uglavnom putem interneta”, kaže ova tridesetdvogodišnjakinja koja je poručila da za one koji hoće da rade može se naći posla.

Više subvencija: U odnosu na 2014. godinu, u 2015. godini za ovu namjenu odobrena su sredstva u iznosu većem za 23,1 odsto, čime je omogućeno i veće zapošljavanje – za 38 novih radnika.

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/grad-banjaluka-sufinansira-otvaranje-134-nova-radna-mjesta/||claudebot