Banjaluka: Plaćamo Toplanu, grijemo se na rernu!

Objavljeno: 7. 10. 2015 u 18:20h

Kako bi se ovih dana zagrijali, Banjalučani koriste sve osim gradskog grijanja koje plaćaju svaki mjesec.

A iz Toplane ništa novo – ponavljaju da grijanja neće biti prije 15. oktobra, osim u slučaju da temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni ili niže.

Iako se nisu stekli uslovi za prijevremeno puštanje grijanja, mnogi građani se pitaju zašto se smrzavaju s obzirom da banjalučku Toplanu plaćaju tokom cijele godine.

“Posljednih dana poprilično je hladno, posebno ujutro i uveče. Bez džempera i duplih pokrivača teško se zagrijati. Prostorije zagrijavam uz pomoć rerne i sunčevih zraka, ako uopšte mogu da se ‘ulove’ kroz otvoren prozor tokom oblačnih i kišnih dana. Mislim da je došlo vrijeme za tople radijatore, makar na nekoliko sati dnevno”, rekla nam je Jasmina Seferović, koja živi na Bulevaru cara Dušana.

U banjalučkoj “Toplani” za MONDO su ponovili raniji stav da prema Odluci o opštim uslovima o isporuci toplotne energije sezona grijanja može da počne i prije 15. oktobra ako temperature tri dana uzastopno budu 12 stepeni ili niže.

“Ukoliko temperature tri dana uzastopno, mjerene u 21 čas budu 12 stepeni i niže, počećemo grijati i ranije”, potvrdila nam je portparol “Toplane” Žaklina Mijatović, ističući da će cijene grijanja ostati ista.

“Kod stambenih potrošača, kod koji se obračun vrši po kvadratnom metru, cijena je 1,65 po kvadratu. Potrošači koji imaju ugrađen kalorimetar plaćaju 133 KM po megavat-času. Cijena grijanja za poslovne potrošače je 199 KM po megavat-času”, kazala je Mijatovićeva.

S obzirom da Banjalučani plaćaju visoku cijenu grijanja, koja po nekim statistikama iznosi blizu 40 odsto od ukupnih troškova stanovanja, uslugu isporuke toplotne energije treba prilagoditi stvarnom stanju i sutuaciji, poručuju borci za potrošačka prava.

Iz Pokreta potrošača za MONDO navode da Pravilnik o isporuci toplotne energije ne definiše ključne stvari kao što su kvalitet i cijena usluge u ugovoru između Toplane i potrošača grijanja u Banjaluci.

“Ti ugovori su tipski, odnosno jednostrani tako da potrošači nisu imali priliku da učestvuju u njihovom kreiranju. Imali smo primjedbe na takve ugovore, ali ne znamo da li ih je Toplana uvažila”, rekao nam je sekretar Udruženja građana “Pokret potrošača RS” Dragovan Petrović.

Preostaje nam, dakle, da se nadamo hladnoći, ili vrućini (pa da pustimo da Sunce obavlja posao Toplane, besplatno!), ili da se uzdamo u dobru, staru rernu…

Izvor: Mondo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-placamo-toplanu-grijemo-se-na-rernu/?utm_source=BanjalukckeVijestiSidebar&utm_medium=Blcom&utm_campaign=BanjalukckeVijestiSidebar||claudebot