Zanimljivim enterijerima banjalučki kafići privlače goste (Foto)

Objavljeno: 5. 10. 2015 u 10:13h

U posljednjih godinu dana trend otvaranja kafića sve originalnijeg uređenja, koji je u regionu i svijetu popularan već godinama unazad, odomaćio se i u Banjaluci.

ent1

Kako izgleda put od ideje do realizacije, zašto su toliko pažnje posvetili upravo uređenju i šta je to novo što imaju da ponude svojim gostima, za Banjaluka.net otkrivaju vlasnici i dizajneri nekih od najinteresantnijih lokala, kao što su Eklektik, La Krdija, Kab i BeBop.

Kafe bar Eklektik je otvoren prije svega nekoliko mjeseci i za kratko vrijeme privukao je pažnju velikog broja gostiju. Vlasnica Nina Pupić kaže da je proces uređenja kafića trajao godinu dana i da je osmišljen sa jasnom vizijom i konceptom kao cjelina koju čine enterijer, eksterijer, osvjetljenje, muzika, ponuda pića i osoblje. Ideje su nastajale u hodu, tokom radova.

Kako je prostor bio zapušten i zub vremena se osjetio u svakom njegovom dijelu – zahtijevao je potpunu restauraciju.

ent2

“Kada je počela cijela Eklektik avantura ja sam je vidjela kao izazov. Sa napretkom radova vizija enterijera je postajala jasnija, a cjeline su se same podijelile i počele da podsjećaju na lokaciju na kojoj se kafić nalazi”, kaže Pupićeva.

Ona dodaje da je Hanište, gdje se ovaj kafić nalazi, istorijski dio grada koji piše i diše istoriju, a živi u modernoj sadašnjosti i baš zbog toga to je bila idealna lokacija za ovakvu vrstu kafića. Male i porodične zanatske radnje okružene su savremenim trgovinama i velikim korporacijama.

“Sve se savršeno sklopilo. Eklektik je spoj različitosti, a enterijer to sve oslikava. Pomalo staromodan i otrcan, pomalo romantičan i sjetan, a pomalo i minimalistički i moderan”, objašnjava Nina.

Sve se može kad se dobra ideja i muž slože

ent3

Kako kaže, godinu dana jurnjave za otrcanim stolicama koje treba restaurirati, potraga za bojama, materijalima, pregovori sa tapetar majstorima i potpuno iskorištenje snage njenog supruga su na kraju rezultovali Eklektikom.

“Sve u enterijeru je stvorila moja desna polovina mozga, deset vrijednih, prljavih prstiju i dvije snažne ruke mog supruga. Prostor nije namjenjen nikome, a pripada svakome, jer okuplja staro i mlado, urbano i alternativno, ispeglano i zgužvano. Svi treba da se osjećaju kao da tu i pripadaju, bilo da dođu da u miru uživaju u kafi ili da se glasno smiju uz točeno pivo i koktele jer Eklektik je mjesto koje poštuje različitosti”, zaključuje Pupićeva.

Još jedan od kafića koji goste mami neobičnim uređenjem, a otvoren je u maju je La Krdija. Vlasnik kafića, Suad Ahmetović Suli, kaže da je ime takvo jer je u La Krdiji sve upravo lakrdija – komedija nižeg reda koja groteskno prikazuje svakodnevnicu.

“Razrada ideja za enterijer je trajala nepune tri godine jer se mislilo na svaki detalj. Arhitektica Duška Gavrilović i ja smo htjeli da zahtijevnoj banjalučkoj „publici“ pružimo nešto novo, do sada neviđeno u gradu i prije svega originalno”, kaže Ahmetović.

ent4

Ono što je u La Krdiji posebno interesantno i što je izdvaja od ostalih kafića je toalet čiji su zidovi oblijepljeni prezervativima koje posjetioci lokala mogu besplatno uzeti, što, kako kaže vlasnik ne postoji ni u jednom kafiću, ne samo u Banjaluci nego i u regionu i šire.

“Zidove je ručno iscrtao Milenko Blaženović i time još dodao na originalnosti La Krdije, a želju da Banjalučanima ponudimo nešto bolje upotpunjujemo i nesvakidašnjim žurkama, pa smo tako naše goste vratili u djetinjstvo na promociji „Step“ sokova, častili ih koktelima od lubenice i zagrijali za Novu godinu prednovogodišnjom žurkom u sred avgusta”, dodaje on.

ent5

Kako kaže Ahmetović, negativnih reakcija do sada nije bilo, detalji kod gostiju izazivaju smjeh, a uređenje je dosta uticalo na strukturu i broj gostiju koji je u stalnom porastu.

Iako u gradu postoji već tri godine, kafe Kab se takođe može svrstati u kategoriju kafića koji su mnogo truda uložili u osmišljavanje enterijera.

Vlasnik kafića Goran Štrkić kaže da se ugostiteljstvom bavi cijeli zivot, a Kab je preuzeo prije tri godine i preuredio ga.

“Najbitnija je ideja jer ljudi ne vole sterilne lokale”, kaže Štrkić.

ent6

On navodi da je enterijer osmislio sam i uređenje lokala je zapravo preslikavanje njegove ličnosti i svega onoga što voli, a osnovna tema po kojoj je uređivao kafić je džez muzika koja se tu pušta i koja je zapravo njegov stil života.

“Zidove i fasadu je oslikala akademska slikarka Nina Popović, a sve ostale detalje sam prikupio i osmislio sam. U Kab-u kafu možete popiti umotani u dekicu koja će vas dočekati na svakoj stolici, za stolovima napravljenim od starih šivaćih mašina i pogledom na police krcate stripovima, pločama i raznim zanimljivim časopisima”, navodi vlasnik i dodaje da ima dosta stalnih gostiju i reakcije su sjajne, ne samo zbog enterijera već i prijatne atmosfere koja tu vlada jer u Kab-u nema nikakve vrste netolerancije.

“Tajna uspjeha je imati lidera koji je tu neprimjetan, a ipak snažno usmjerava svoj tim. U budućnosti namjeravam i dalje ulagati u enterijer, možda čak i u nekom drugom pravcu”, zaključuje Štrkić.

I klasici privlače goste

ent7

BeBop je još jedan od zanimljivih kafića koji je otvoren prije svega nekoliko dana, a već je pobrao mnoge simpatije posjetilaca.

Danijela Marjanović, dizajnerka koja je osmislila kompletno uređenje enterijera kafića Bebop, rekla je da je u ovom slučaju bila u ulozi prijatelja, i da joj saradnja sa vlasnikom lokala Sašom Labašem bila laka jer se poznaju dugi niz godina, kao i da je imala potpunu slobodu, u okvirima budžeta.

“Osnovni materijal je drvena podloga na kojoj su oslikani omoti knjiga, a pozabavila sam se sadržajem i porukom koju isti nose. Radi se o knjigama koje su čitali i koristili kao inspiraciju neki od najboljih kantautora i muzičara, zatim biografije, autobiografije i nezaobilazni klasici. U realizaciji nam je pomogao i talentovani grafičar Davor Mulalić”, kaže Marjanovićeva.

ent8

Ona navodi da joj inspiracije ne manjka, ali prije toga je potrebno shvatiti želje klijenta, sagledati potencijal prostora i sve to uskladiti sa budžetom.

“Masovna pojava gdje se sve više pažnje obraća na enterijer me ohrabruje, jer je enterijer više od samog uređenja i projektovanja. Kao što moda, muzika, umjetnost i kulinarstvo nadograđuju naš život tako i enterijer obuhvata cijeli sadržaj i slikovito ga prenosi posjetiocima”, kaže Marjanovićeva.

Dizajnerka dodaje da je još u toku svog studiranja shvatila važnost unutrašnjeg uređenja prostora jer upravo ono ga čini jedinstvenim, živim, dinamičnim i romantičnim, a sve to zajedno utiče na raspoloženje i kvalitet života.

“Cijene usluga dizajna zavise od niza parametara kao što su programski karakter objekta, kvadratura, investiciona vrijednost planiranih radova i drugi”, zaključuje ona.

Kafići u kojima se takođe posebno obraćala pažnja na enterijer, a koje Banjalučani rado posjećuju, osim navedenih su: „Tri Terase“, Picerija „Kod Brke“, koncept bar „Zadatak“ i mnogi drugi. Ostaje da vidimo da li će ovaj trend ispratiti vlasnici i drugih banjalučkih ugostiteljskih objekata, i kakvim će još novitetima „počastiti“ svoje goste.

Izvor: banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/zanimljivim-enterijerima-banjalucki-kafici-privlace-goste-foto/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot