Banjalučka Gimnazija hram znanja već 120 ljeta

Objavljeno: 2. 10. 2015 u 08:38h

I sa 120 ljeta Gimnazija je hram znanja, mjesto gdje tinejdžeri provode najljepše dane mladosti, škola života gdje su generacije i generacije stekle obrazovanje za cijeli život! Ovim riječima bivši i sadašnji učenici opisuju Gimnaziju, koja 4. oktobra obilježava 120 godina postojanja.

Direktor Gimnazije Zoran Pejašinović izjavio je juče na konferenciji za novinare da su povodom velikog jubileja pokrenuta dva projekta.

“Jedan je nabavka 120 računara za 120 godina postojanja škole, a drugi je izgradnja sopstvene sportske dvorane”, kazao je Pejašinović.

Istakao je da u školi postoji računarsko-informatički smjer, ali da je oprema dotrajala.

“Vapimo za novom opremom. Obezbijedili smo 40 i treba nam još 80 računara kako bismo pokrili potrebe učenika”, jasan je Pejašinović.

Nova sportska dvorana je takođe nasušna potreba gimnazijalaca.

“Pokrenuli smo inicijativu za izgradnju nove dvorane. Sadašnja sala, gdje izvodimo časove fizičkog vaspitanja, stara je 40 godina. Jako je mala, neuslovna i bez prostora za publiku. Ako sve bude kako smo planirali, novu sportsku dvoranu izgradićemo u saradnji sa kompanijom “Inova”. Oni su spremni da finansiraju gradnju sale, a da je koriste u vannastavnim terminima za potrebe Odbojkaškog kluba Inova”, dodao je Pejašinović.

Istakao je da bi se na ovaj način rasteretila postojeća zgrada.

“slobodili bismo pet učionica koje sada koristimo za administrativne poslove, biblioteku i čitaonicu. Mogli bismo upisati nekoliko novih odjeljenja, a postojeću dvoranu bismo pretvorili u amfiteatar”, precizirao je Pejašinović.

Vlasnik kompanije “Inova” Ljubiša Savović je rekao da je ova kompanija spremna da uloži kapital u izgradnju dvorane.

“Ukoliko sve bude kako smo planirali, izgradnja bi počela na ljetnom raspustu kako bi sljedeću školsku godinu učenici počeli sa novom dvoranom”, objasnio je Savović.

Tradicija Gimnazije duga 120 godina privukla je i učenicu prvog razreda društveno-jezičkog smjera Aleksandru Vujović.

“Smatram da se po završetku Gimnazije mogu upisati na bilo koji fakultet. Ovo je najkvalitetnija srednjoškolska ustanova na širem području, tako da je i to bio jedan od razloga za moju odluku da pohađam ovu školu”, objasnila je Vujovićeva.

I učenik četvrtog razreda Vojislav Gajić rekao je da je zbog kvaliteta obrazovanja na kraju drugog razreda prešao iz Građevinske škole.

“Želio sam da pohađam IB program internacionalne mature, kojom učenici stiču međunarodno priznatu i veoma cijenjenu diplomu. Ona im omogućuje upis na fakultete u svijetu. Planiram da studiram u inostranstvu”, dodao je Gajić.

Svečana akademija

Zoran Pejašinović je rekao da će svečana akademija biti održana 4. oktobra u 19 časova u zgradi Gimnazije.

“U okviru proslave 120. rođendana biće održana i takmičenja u košarci i odbojci. Biće promovisana knjiga “Orfej”, kojom ćemo obilježiti 50 godina postojanja školskog časopisa. Naši učenici će pomoći u uljepšavanju vrtića “Naša djeca”, tako što će ofarbati ogradu”, dodao je Pejašinović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucka-gimnazija-hram-znanja-vec-120-ljeta/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot