Banjalučani skupo plaćaju kartu za vožnju u neispravnim autobusima

Objavljeno: 1. 10. 2015 u 09:39h

Autobusi kojima se obavlja djelatnost u javnom gradskom prevozu nisu dužni da imaju klima-uređaj, ni da budu mlađi od 50 ili 100 godina, ukoliko im rade svjetla i kočnice.

Nedefinisane propise koji regulišu ovu oblast eksploatišu prevoznici, na udaru su građani koji koriste prevoz, a nadležnim organima ta “rupa u propisima” odgovara, jer ipak većina njih se nikad i ne vozi javnim gradskim prevozom.

Tako se Banjalučani u najvećem broju voze u starim vozilima, koja često “padaju” na tehničkim pregledima i vanrednim kontrolama, a zahvaljujući šupljim propisima, ne moraju ljeti da imaju ni klima-uređaje.

Nepovoljni rezultati tehničkih pregleda

Prevoznicima ne pada na pamet da se bacaju u trošak, jer i ne moraju, a iako većina njih na sav glas kuka kako nemaju zarade i žele povećanje cijena karata, ipak niko od njih već dugi niz godina ne raskida ugovor sa gradom, ne prepušta mjesto drugima i ne počinje da se bavi isplativijim djelatnostima.

“Više od 90 odsto vozila nije opremljeno klima-uređajima, niti postoji zakonska obaveza da ih posjeduju. Samo prevoznik “Autoprevoz” ima 15 autobusa mlađih od pet godina i koji su opremljeni klima-uređajima. Takođe, na primjedbe putnika koji se odnose na starost vozila ne možemo uticati, s obzirom na to da važećim propisima nije ograničena starost autobusa kojim se prevozi, ako ispunjavaju propisane tehničko-eksploatacione uslove”, stoji u informaciji koju je Skupštini grada uputilo Odjeljenje za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Prethodnih godina rađeni su vanredni tehnički pregledi vozila kojima se na osnovu ugovora sa gradom obavlja djelatnost javnog gradskog prevoza, a rezultati su bili katastrofalni. Dešavalo se da od 40 autobusa upućenih na vanredne preglede, nijedan ne bude ispravan, ili da od 127 samo njih 12 ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti. Pred početak ove školske godine situacija se znatno popravila, pošto je od 127 autobusa, “samo” 27 upućeno na vanredni tehnički pregled, 18 ih je bilo neispravnih, a 12 isključeno iz saobraćaja.

Skupe karte

Pored neispravnosti vozila i činjenice da većina autobusa nema klima-uređaj, građani se najviše žale i na gužve na pojedinim linijama, cijene karata u poređenju sa okruženjem, ali i samu uslugu u poređenju sa drugim gradovima.

“Kontrole bi trebalo da budu češće, a mjere rigoroznije. Nije normalno da se neko bavi takvim poslom, da prevozi đake, ljude koji idu na posao, da taj posao obavlja neispravnim vozilom, a da se to bez problema naplaćuje tim istim građanima i to po veoma povoljnim cijenama za one koji se bave tim poslom. Uostalom, većina gradova u okruženju ima svoj prevoz, dok je u Banjaluci to povjereno privatnim firmama. Ukoliko je već tako, onda bi i kontrole i mjere bezbjednosti trebalo da budu mnogo bolje, jer sve te firme očigledno zarađuju fin novac, čim niko ne odustaje”, kaže Banjalučanin Dejan Mihajlović.

Stanje u javnom gradskom prevozu trenutno kontrolišu tri saobraćajna inspektora, čiji su prioriteti poštivanje redova vožnje, kontrola dokumentacije i tehnička ispravnost. U slučaju utvrđene nepravilnosti kod kočnica, kratkih i dugih svjetala i žmigavaca, staklenih površina i izduvnih gasova, vozila se isključuju iz saobraćaja do uklanjanja utvrđenih nedostataka.

Od početka 2015. godine donesena su ukupno 23 rješenja kojima je naređeno otklanjanje nepravilnosti, a iz saobraćaja je isključeno 21 vozilo.

Prevoz invalidnih lica

Kako kažu u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, u ovoj godini budžetom su planirana sredstva za subvencionisanje odgovarajuće službe za prevoz invalida, a radi omogućavanja uključenja invalidnih lica u zajednicu.

Javna nabavka je pokrenuta u martu, a u maju je donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, ali je jedan od ponuđača uložio žalbu, pa će se s ovom uslugom početi po završetku procedure.

Izvor: pressrs.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjalucani-skupo-placaju-kartu-za-voznju-u-neispravnim-autobusima/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])