Bomba izvučena, stigla na Manjaču

Objavljeno: 27. 9. 2015 u 09:09h

U Banjaluci uspješno izvučena iz Vrbasa kod Gradskog mosta avionska bomba od 466 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata. Završen transport bombe prema poligonu Manjača, potvrđeno za MONDO…

U Banjaluci je danas uspješno izvučena avionska bombe od 466 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata koja se nalazila u Vrbasu ispod Gradskog mosta. Iz Gradske uprave Banjaluka za MONDO je potvrđeno da je bomba stigla na poligon Manjača, gdje će danas biti uništena.

Prostor oko mosta je deblokiran, a građanima je dozvoljeno da se vrate u svoje stanove.

Akcija je počela prema planu u 9 časova, potvrdio je gradonačelnik Banjaluke i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Slobodan Gavranović.

Reporter MONDA prešao je preko Gradskog mosta oko 8 časova, na njemu su već bili prisutni demineri, pripadnici Civilne zaštite i policajci. U zoni 800 metara oko mosta policajci su raspoređeni na svakih 50-ak metara, vrijeme je kišno i tmurno, a na ulicama skoro da nema auta i prolaznika.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, uoči akcije vađenja upućen je poziv stanovništvu koje živi u rejonu od 400 metara od mosta da u ranim jutarnjim časovima napuste stambene objekte jer će biti na snazi zabrana kretanja i boravka u zatvorenom i na otvorenom.

Zabrana kretanja i boravka na otvorenom važila je i za širi rejon od 800 metara od mosta. Procjenjuje se da u ovim zonama živi više od 10.000 stanovnika.

“Pružiće se adekvatna pomoć nepokretnim licima, a privremeni smještaj je osiguran u Domu penzionera”, istakao je uoči ove akcije gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je naveo da su ove mjere neophodne jer ne postoji stoodstotna garancija da može biti bezbjedno izvedeno, odnosno da je najkritičniji momenat podizanje bombe, odnosno prvo pomjeranje.

Gradonačelnik Banjaluke je rekao da će bomba biti transportovana na Manjaču gdje će na poligonu biti i uništena, te da je policija osigurala rutu kojom će biti prevezena.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Boško Pandža rekao je uoči ove akcije da će pripadnici ovog centra potpuno obezbijediti zonu od 400 metara iz koje bude evakuisano stanovništvo.

“Molimo građane da u realizaciji ovih aktivnosti sarađuju sa policijom i Civilnom zaštitom, a radi njihove lične bezbjednosti i bezbjednosti njihove imovine”, rekao je Pandža.

U akciju uklanjanja bombe, engleske proizvodnje, uključeni su predstavnici grada, Republičke uprave Civilne zaštite, Ministarstva unutrašnjih poslova, Vatrogasna brigada, Dom zdravlja, Ronilački klub “Buk” i brojne druge institucije.

Izvor: Mondo.ba

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/bomba-izvucena-stigla-na-manjacu/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])