Stanovnici Borika neće hram, a SPC ne odustaje

Objavljeno: 19. 9. 2015 u 09:00h

Mještani Borika digli su glas protiv izgradnje pravoslavnog hrama na zelenoj površini i dječijem igralištu na Bulevaru vojvode Živojina Mišića, dok Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od pomenute lokacije za izgradnju bogomolje.

Zato je rasprava o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana za Borik u četvrtak u Banskom dvoru bila burna. Svoja mišljenja i argumente iznosili su načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Sanela Kecman, predstavnik Instituta za građevinarstvo Sanja Pajunović, predstavnici Banjalučke eparhije SPC i mještani Borika, njih više od 80.

Protojerej Ratko Radujković istakao je da svaka parohija treba da ima svoj hram, dok u Boriku na tri parohije postoji samo jedan.

“Na tom području ima 6.000 vjernika koji traže hram, a ispred hrama ćemo urediti i prostor za djecu, kao što smo to uredili i ispred Hrama Hrista Spasitelja. Ostaćemo pri svom zahtjevu i nadamo se da ćemo postići dogovor sa gradskim vlastima” rekao je Radujković.

Stanovnici Borika su negodovali zbog mogućeg zauzimanja jedine zelene površine na kojoj je igralište u tom naselju.

“Koliko potpisa treba da sakupimo kako bi dječije igralište, koje je ujedno i jedina upisana zelena površina u Boriku, ostalo nedirnuto” najčešće je pitanje koje su mještani Borika postavljali u toku javne rasprave.

Mještanin Boris Gagula rekao je da niko od prisutnih nema ništa protiv crkve, ali da nisu za to da se bilo šta gradi na pomenutoj lokaciji.

“Uništavamo sve zelene površine i gubimo epitet najzelenijeg grada bivše Jugoslavije. Svi smo protiv izgradnje na toj lokaciji, jer ne damo da se otme našoj djeci igralište i jedino sankalište u naselju” rekao je Gagula.

Ove i slične stavove imali su skoro svi učesnici rasprave, dok je samo dvoje stanovnika Borika podržalo gradnju hrama.

Mnogi od njih su počeli sa negodovanjem još tokom uvodnih izlaganja o regulacionom planu Sanele Kecman. Još burnija reakcija je bila na objašnjenja Sanje Pajunović. Rasprava o Regulacionom planu Borika bila je najposjećenija otkad se održavaju ovakvi skupovi.

Gavranović

Gradonačelnik Slobodan Gavranović rekao je da će Skupština grada odlučiti o izgradnji crkve na pomenutoj lokaciji.

“Čuo sam da građani pitaju koliko potpisa treba skupiti za peticiju protiv izgradnje crkve. Građani uvijek imaju pravo na peticiju, ali peticija znači samo obavezno razmatranje. Mi ovaj plan svakako razmatramo, tako da nema potrebe za peticijom” rekao je Gavranović.

Izvor: Glas Srpske

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/stanovnici-borika-nece-hram-a-spc-ne-odustaje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])