Banjaluka: Nova školska godina donijela stare probleme

Objavljeno: 17. 9. 2015 u 08:51h

Nova školska godina u područnim školama na području grada sa sobom je donijela stare probleme sa kojima se svakodnevno susreću učenici i nastavni kadar, a to su loši sanitarni čvorovi, oštećena i dotrajala stolarija, oronule fasade.

U OŠ “Desanka Maksimović” u Dragočaju kažu da im je prioritet promjena stolarije i sanitarija.

“Više od 30 godina nisu mijenjane sanitarije i stolarija, i stvarno su u lošem stanju. Toaleti su istrošeni, a kiselina je izjela stolariju. Upućivali smo prije dvije godine zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture RS, a skoro smo opet proslijedili isti dopis”, rekao je Stanislavko Malinić, direktor ove škole.

Govoreći o drugim prioritetima, naveo je da su tražili i da se obezbijedi sigurniji prelazak puta za đake.

U školi u Bronzanom Majdanu stanje je bolje jer su nedavno sanirani mokri čvorovi, a prošle godine urađen je pod u fiskulturnoj sali.

Od problema koje imaju u OŠ “Mladen Stojanović”, direktor Nenad Mihajlović ističe prevoz učenika.

“Komplikovan je prevoz jer, nažalost, nema redovnih linija. Učenici putuju ugovorenim prevozom, s dva kombija, ali zbog različitog trajanja nastave čekaju prevoz i po sat i po, što je najteže zimi”, kaže Mihajlović.

U OŠ “Janko Veselinović” u Mišinom Hanu odavno su problem krov i stolarija, dok je u Verićima škola prije dvije godine sanirana.

“Broj učenika u Mišinom Hanu pada i ove godine ih je stotinu, zbog čega se i ne ulaže u škole u kojima se smanjuje broj učenika”, kaže Božana Kujandić, direktor škole.

Od tri škole na Manjači, u područnoj školi u Stričićima je potrebno sanirati krov, stolariju i elektroinstalacije.

“Ti radovi su upitni s obzirom na mali broj učenika, a ove godine upisana su tri odjeljenja manje. U avgustu smo u pripremi objekta za početak školske godine obavili krečenje i sanirali vodu u školi u Stričićima”, rekla je Dubravka Bosančić, direktor škole.

Dušan Mišljenović, direktor Arhiva osnovnih škola sa banjalučkog područja, rekao je da sve škole na početku školske godine imaju mogućnost da dostave prioritet i plan investicionih ulaganja, te se obavještavaju grad i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

“U sklopu mogućnosti grad raspoređuje dio sredstava, a isto tako i Ministarstvo”, rekao je Mišljenović.

Iz resornog ministarstva kažu da su OŠ “Milutin Bojić” u Potkozarju odobrili 43.000 KM za nabavku nove peći za centralno grijanje, OŠ “Milan Rakić” Karanovac odobreno je 49.000 za zamjenu dotrajalih kotlova i sanaciju mokrih čvorova, a OŠ “Jovan Dučić” u Zalužanima 7.000 KM za uvođenje centralnog grijanja u područnom odjeljenju u Priječanima.

“U osnovne škole na području Banjaluke iz Razvojnog programa RS i budžeta uloženo je oko šest miliona KM u periodu 2007-2014. godina”, naveli su iz Ministarstva.

Izvor: Nezavisne / Foto: J. Đurđević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-nova-skolska-godina-donijela-stare-probleme/||claudebot