Borik dobija dvije crkve i ostaje bez jedinog igrališta

Objavljeno: 13. 9. 2015 u 15:27h

Inicijativa Srpske pravoslavne crkve za izmjenu Regulacionog plana naselja Borik, kojom se traži izgradnja crkve na zelenoj površini u ovom naselju, ući će u svoju završnicu u četvrtak 17. septembra kada je zakazana javna rasprava na ovu temu.

Građani su se već izjašnjavali o izgradnji crkve na pomenutoj lokaciji i to upisom u knjige primjedbi, ali i na prezentaciji Regulacionog plana koju je u avgustu organizovao Centar za životnu sredinu, a pomenuta javna rasprava je posljednja prilika da se izbore za svoje mišljenje.

U komentarima koje su mještani Borika iznosili u knjigama primjedbi zaključuje se da oni nisu protiv gradnje crkve, ali zahtjevaju da se pronađe druga lokacija, kako bi se sačuvala zelena površina i, kako kažu, jedino dječije igralište ovog naselja.

Mještane je dodatno zbunilo i to što je Regulacionim planom „Centar 1“ već predviđena izgradnja pravoslavne crkve sa parohijskim domom i to na drugoj lokaciju u ovom naselju – pored novoizgrađenog Jevrejskog kulturnog centra.

Iz tog proističe da bi vrlo brzo mogli dobiti dvije nove crkve i stati bez jedinog igrališta.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović ranije je izjavio kako postoje objektivni razlozi za izgradnju crkve u Boriku, ali nije objasnio da li će ovo naselje ipak dobiti dva pravoslavna objekta. On je naglasio da će konačnu odluku donijeti Skupština grada, odnosno odbornici gradskog parlamenta.

Predsjednik Mjesne zajednice Borik 2 Drago Dragić kaže za Banjaluka.net da grad u svom vlasništvu ima mnoštvo drugih parcela koje bi bile odgovarajuće za gradnju crkve.

“Na toj zelenoj površini nalazi se jedino dječije igralište u našem naselju, imamo još jedno manje u centru, ali ovo je glavno i najposjećenije. Naročito je puno djece u zimskom periodu, jer ima nizbrdica sa koje se djeca spuštaju i bude po stotinjak djece svaki dan. Mi smo ranijih godina tražili da se ovo igralište uredi i obogati ovim sadržajima, baš kao što smo zahtijevali i da izgrade još dva igrališta u Aleji centar i u Ulici Frana Supila. Međutim, grad za to nije imao para” ističe Dragić.

I odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić dijeli mišljenje građana Borika da zelena površina pored OŠ Branko Ćopić nije najrećniji izbor za gradnju crkve.

“Nisam protiv gradnje crkve, ali ovo nije lokacija za crkvu. Sa druge strane imamo i situaciju da je u još jednom regulacionom planu koji se takođe odnosi na Borik, uz Jevrejski kulturni centar kod Venecija mosta planirana izgradnja crkve sa parohijskim domom, što znači da nema ni 500 metara vazdušne linije razlike između te i crkve na ovom mjestu. Nisam siguran da li su u SPC-u uopšte upućeni sa postojećim regulacionim planom” ističe Talić za Banjaluka.net.

Zbog problema sa gradnjom na ovakvim lokacijama, Talić tvrdi da grad mora definisati sve zelene površine i ispravno ih kategorisati, da nam se, kako ističe ne bi ponavljala situacija poput one sa tzv. Picinim parkom.

regulacioni-plan1

Predstavnici Centra za životnu sredinu i inicijative “Naš prostor” koji pomno prate cijelu situaciju, naglasili su da će biti prisutni i učestvovati na javnoj raspravi na kojoj će obrazložiti svoje protivljenje gradnji crkve, ali i bilo kojeg drugog objekta na javnoj zelenoj površini uz Bulevar vojvode Živojina Mišića.

“U Centru za životnu sredinu pokušavamo da ukažemo na činjenicu da su ovaj i slični planovi u suprotnosti sa modernim trendovima razvoja gradova, gdje se mnogo više pažnje poklanja zaštiti preostalih javnih i zelenih površina, te njihovo stavljanje u funkciju dobrobiti svih građana. Uništavanje preostalih malobrojnih zelenih i javnih površina u gradu pokazuje da grad vode ljudi koji nemaju viziju na koji način bi trebalo voditi i organizovati grad koji treba i može odgovoriti izazovima 21. vijeka. Trenutne prakse u gradu su više svojstvene 19. vijek” rekli su iz Centra.

Iz Centra za životnu sredinu očekuju da će predstavnici Gradske uprave u četvrtak saslušati i uvažiti mišljenja i potrebe građana.

“Na javnoj prezentaciji, koju smo održali u prostorijama MZ Borik, svi prisutni su se izjasnili protiv izgradnje crkve, ali i bilo kojeg drugog objekta na pomenuoj površini” zaključili su oni.

Kako je planirano, javna rasprava biće održana u četvrtak u Banskom dvoru u popodnevnim časovima.

Izvor: Banjaluka.net

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/borik-dobija-dvije-crkve-i-ostaje-bez-jedinog-igralista/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot