Banjaluka: Zimnica otanjila zbog besparice

Objavljeno: 10. 9. 2015 u 07:23h

Iako je sezona pripremanja ajvara, turšije i pekmeza, odnosno zimnice u jeku, prodavci na banjalučkim pijacama tvrde da nisu zapamtili lošiju godinu kada je u pitanju prodaja voća i povrća.

Prema njihovim procjenama, prodaja je manja za čak 70 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kupci koje smo danas sreli na pijacama kažu da cijene nisu visoke, ali da su kućni budžeti svake godine sve tanji pa moraju da se odreknu omiljenih specijaliteta kad dođu hladniji dani.

Na tržnici je bilo malo onih koji su kupovali na veliko, uglavnom je to pazarenje za svakodnevne potrebe po kilogram-dva povrća i voća, tako da prodavci kukaju da će prodajom uspjeti da pokriju samo troškove prevoza.

Zora Jagnjetović, prodavačica na tržnici, kaže da je prodaja katastrofalna i da je drastično opala.

“Ljudi samo gledaju, priđu štandu, ali skoro pa ništa ne kupuju”, kaže ova zabrinuta prodavačica.

Ona je istakla da kupci kažu da im se više isplati kupiti gotov ajvar, turšiju ili kisele krastavce nego kupovati sastojke, pa kod kuće praviti zimnicu.

Stana Ostojić, domaćica, koja je došla na pijacu da pazari povrće za zimnicu, kaže da će, kao i svake godine, spremiti ajvar, ali manje tegli nego prošle godine, jer je paprika skupa, pa se ne isplati. Govori da ipak radije sprema zimnicu, nego da je kupuje, jer domaće je domaće.

“Kvalitet kupljenih gotovih proizvoda je mnogo lošiji od onog što sami spremite kod kuće”, smatra ona.

Na pijaci u Lazarevu, gdje se može kupiti povrće i voće na veliko, danas su najtraženiji bili crvena paprika i kupus. Vrećica krastavaca koštala je od tri do šest KM, gajba crvenih paprika je od 21 do 25 KM, a vreća patlidžana je sedam KM.

Dugogodišnji prodavač Milan Vesić kaže da ima dana kada je prodaja dobra, ali da je ove godine ipak opala.

“Ponekad kupci dođu i kupe sve što je potrebno za ajvar i turšiju i najčešće prodam odjednom od 30 do 50 kilograma povrća. Cijene su iste kao i prošle godine. Najbolji kupci su srednje i starije generacije, dok je mlađih mnogo manje, jer vjerovatno nemaju naviku, ne znaju ili neće da se muče oko zimnice. Samo prave domaćice znaju vrijednost domaće zimnice i zato je spremaju”, naglašava Vesić.

Marija Mišić, koju smo zatekli na pijaci kako pazari povrće za zimnicu, kaže da, osim ajvara, pečenih paprika, džemova i turšije, pravi i liker od trešanja i višanja.

“Imam recepte kojih se uvijek držim i svi u kući su zadovoljni i ukusom i izborom zimnice. Nisam računala koliko sam platila namirnice, najvažnije mi je što znam da ćemo jesti zdravu hranu”, kaže ova Banjalučanka.

Anketa: Da li se isplati pravljenje domaće zimnice?

Natalija Mikić, penzionerka

“Već odavno se ne isplati pravljenje domaće zimnice, ali je ona ukusnija i kvalitetnija kada je spremljena u vlastitoj režiji, tako da jedan dio kupim, a drugi dio zimnice spremim sama.”

Selim Bešić, penzioner

“Nekad prije, kada su cijene bile niže, supruga je stalno pravila domaću zimica, ali sada kada je voće i povrće postalo skoro pa luksuz, naša zimnica se uglavno svela da kupimo nekoliko teglica nekog povrća ili ajvara.”

Zdravo Kesić, penzioner

“Zimnicu pravimo svake godine, ali od povrća koje mi proizvedemo u našoj bašti. Jedino što kupujemo za pripremu zimnice su krastvaci, a sve ostalo dobijemo našim radom.”

Izvor: Nezavisne

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/drustvo/banjaluka-zimnica-otanjila-zbog-besparice/||claudebot